Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Eendenkooi Schiermonnikoog hersteld

07 april 2016 | Renée Nitters

De eerste helft van maart knapte Natuurmonumenten de eendenkooi op Schiermonnikoog op. Er werden een aantal bomen aan de rand van de kooi gekapt, de vangconstructie werd hersteld en delen van de beschoeiing werden vervangen.

Eendenkooi Schiermonnikoog hersteld

Boswachter Cynthia Borras: 'dankzij onze kooiker Teun Talsma ging het niet om grootschalig onderhoud. Hij heeft de eendenkooi de afgelopen jaren prima onderhouden. Nu deed de kans zich voor om mee te liften met een Waddenfondsproject genaamd 'Kongsi van de kooi-eend'. En dat hebben we gedaan'.

Kongsi van de kooi-eend

Aan het project 'Kongsi van de kooi-eend' nemen particulieren en natuurbeschermingsorganisaties deel. Samen vormen ze een beheerdersnetwerk, de zogenaamde kongsi, met als doel om 24 eendenkooien verspreid over het Waddengebied te behouden. Elke kooi krijgt een eigen specialiteit en samen vertellen ze het verhaal van de eendenkooien in het Waddengebied.

Maatregelen

Borras licht verder toe: 'de werkzaamheden bij alle kooien zijn divers. Het gaat van baggeren en uitdiepen van kooiplassen, graven van waterlopen en plaatsen van stuwen tot aan het herstellen en aanleggen van bruggetjes en toegangspaden. De kooien worden geschikt gemaakt voor recreatie, educatie en onderzoek. Voor de eendenkooi op Schiermonnikoog gebruikte Natuurmonumenten hout uit eigen bos. Daarvoor kapten we in het Tweede Dennenbos ongeveer tien Corsicaanse dennen om de vangpijpen en schutschermen van de eendenkooi te herstellen'.

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

Deelnemende partijen

Diverse organisaties sloegen in 2014 de handen ineen om subsidie aan te vragen bij het Waddenfonds voor het herstel en behoud van de laatste kooien van het Waddengebied. Ooit lagen er langs de randen van de Waddenzee zeker 140 eendenkooien. Daarvan zijn er nu slecht enkele tientallen over. De ‘Kongsi van de kooi-eend’ wordt gevormd door Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer en de Kooikersvereniging.

Meedoen met onderhoud eendenkooi

De eendenkooi van Natuurmonumenten op Schiermonnikoog is een combinatie van natuur en cultuur. Van dit type eendenkooi zijn er over de hele wereld nog slechts zeven in gebruik. In 1990 is de eendenkooi gerestaureerd, maar jaarlijks onderhoud blijft noodzakelijk. Het meeste onderhoud doet de kooiker zelf. Door het verrichten van kleine werkzaamheden (bladeren harken, sloot uitbaggeren, rietmatten vervangen) help je de kooiker deze bijzondere eendenkooi in stand te houden. Kijk voor alle data in de activiteitenkalender en meld je aan!

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo