Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kom lepelaars kijken op Schiermonnikoog

01 maart 2016 | Natuurmonumenten

Alhoewel het nog vriest is het meteorologische voorjaar toch echt begonnen! De eerste vijf lepelaars van dit seizoen arriveerden eind februari weer op Schiermonnikoog! De komende dagen zal hun aantal alleen maar groeien. Het voorjaar én de vogeltrek zijn in volle gang!

Kom lepelaars kijken op Schiermonnikoog

Voorjaar in aantocht

Boswachter Cynthia Borras slaakt een zucht van verlichting: 'ah, ze zijn weer terug op precies dezelfde plek bij de Westerplas waar ze sinds 2011 broeden. Het ligt lekker beschut tegen het riet in het moeras. Ieder jaar broeden er op deze plek zo'n 30 paar lepelaars. Ik ben benieuwd wanneer de overige lepelaars weer 'inchecken' zegt ze met een glimlach, het voorjaar is in aantocht!'

Honkvaste vogels

Lepelaars zijn aardig honkvaste vogels. Niet alleen keren ze vanuit het warme zuiden vaak terug naar dezelfde broedplek als de voorgaande jaren, maar ook hun voedselgebieden zijn veelal dezelfde. Zodra de jongen groot genoeg zijn, vliegen ze met hun ouders mee op zoek naar voedsel. Sommige dieren blijven dichtbij de kolonie, andere gaan tot wel 40 kilometer weg voor hun dagelijkse maaltje vis. De één zoekt op de ondiepe wadplaten, anderen gaan juist de randen van de geulen af op zoek naar voedsel. Sommige vogels maken dagelijks vanaf Schiermonnikoog de oversteek naar het aan de vaste wal gelegen Lauwersmeergebied, waar ze vaak in dezelfde sloot steeds op vis asen.

Kennisoverdracht van generatie op generatie

Zo leren de jongen de visstekken van hun ouders kennen en weten waar ze succesvol hun voedsel kunnen verzamelen. Het bijzondere is dat deze jongen, als ze eenmaal groot zijn, ook met hun jongen weer terugkeren naar dezelfde slootjes en wadplaten. Blijkbaar wordt die kennis van generatie op generatie overgedragen.

Uitkijkhut Westerplas

Vanuit de kijkhut bij de Westerplas zijn de lepelaars met een verrekijker goed te zien. De dennenroute op Schiermonnikoog voert je langs de Westerplas en is 8,9 kilometer.

Meer lezen over trekvogels

placeholder

Fotograaf: Eric MenkveldVogels kijken met de boswachter

Wil je de vogeltrek met eigen ogen zien? Ga dan mee met de boswachter om vogels te spotten.

Bekijk hier alle vogelexcursies >>

Natuurmonumenten