Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Nasleep van de containerramp op Schiermonnikoog

08 januari 2020 | Cynthia Borras

Na de containerramp in 2019 spoelden er op het strand Schiermonnikoog zo'n 5,5 miljoen plastic korreltjes aan. In opdracht van gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten gaat bedrijf BDS uit Harlingen in 2020 verder met het opruimen van plastic korrels op het strand van Schiermonnikoog.

Klepelzuiger ruimt plastic korreltjes op op Schiermonnikoog

Nog veel plastic op het strand

Na de containerramp in de nacht van 1 op 2 januari 2019 spoelde er op Schiermonnikoog zo’n 266 ton rotzooi aan. Grote spullen konden relatief gemakkelijk en snel opgeruimd worden. Daar hielpen duizenden vrijwilligers uit het hele land aan mee. Maar op het strand lag er ook veel klein plastic, waaronder plastic korreltjes (HDPE-korrels). Na de containerramp schatten onderzoekers van de RUG al snel in dat ongeveer 24 miljoen plastic korrels aangespoeld zijn in het oostelijk Waddengebied. Op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog bevindt zich de hoogste concentratie korrels, bijna 5,5 miljoen plastic korrels in totaal. 

Aangespoelde spullen uit de containers van MSC Zoë

Aangespoelde spullen van MSC Zoë op het strand van Schiermonnikoog

Opruimen

Het opruimen van de kleine korrels is erg moeilijk.  De plastic korrels zijn 2 mm groot en liggen heel verspreid over het brede strand van Schiermonnikoog. In het voorjaar 2019 is al een poging gedaan om de korreltjes op te ruimen. Bedrijf BDS uit Harlingen gebruikte daarvoor een ‘maaiklepelzuiger’. Veel plastic korreltjes liggen tussen de vegetatie, in de vloedmerk aan de voet van de stuifdijk. De klepelzuiger maait een deel van de vegetatie om vervolgens de vloedmerk op te zuigen. Op het bedrijfsterrein in Harlingen zeeft BDS de korrels uit het aanspoelsel om ze gescheiden te kunnen verwerken. Op deze manier zijn er in 2019 al duizenden plastic korreltjes opgeruimd. De komende maanden doet BDS een nieuw poging met een strandstofzuiger om nog meer korreltjes op te ruimen in het losse zand aan de voorkant van het strand. 

Klepelzuiger op Schiermonnikoog

Klepelzuiger in actie op Schiermonnikoog

Gevolgen voor het milieu

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel plastic korreltjes er in zee gekomen zijn in totaal en wat de uiteindelijke gevolgen voor natuur en milieu zijn. Het risico bestaat dat dit plastic zich steeds verder in de voedselketen ophoopt.  Op den duur veranderen de plastic korreltjes, van kleur, vorm en geur en kunnen ze door vogels en vissen aangezien worden als voedsel. In de maag van Noordse Stormvogels zijn al zulke korreltjes gevonden. 

Op het strand van Schiermonnikoog liggen er ook miljoenen korrels door het losse zand. Deze korrels zijn erg moeilijk op te ruimen. Bij het machinaal opruimen van de korrels is het risico groot dat veel strandvlooien ook afgevoerd worden. Strandvlooien spelen op het strand een belangrijke rol in het opbouw van de duinen die het eiland tegen stormvloed beschermen.

Zeehond op het strand van Schiermonnikoog

Zeeond op he strand van Schiermonnikoog

Help mee aan een schoon strand

Tijdens NLdoet organiseren Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog een groot strandschoonmaakactie. Op zaterdag 14 maart gaan we het hele strand van west naar oost schoonmaken. Je kunt meedoen door je je hier aan te melden.

Kun je niet meedoen tijdens NL doet maar wil je ook een handje meehelpen als je op Schiermonnikoog met vakantie bent. Neem gewoon een vuilniszak mee van huis als je het strand op gaat wandelen. Bij de strandingangen zijn er containers geplaatst waar je strandvuil in kwijt kan.

Strandschoonmaakactie op Schiermonnikoog

Strandschoonmaakactie op Schiermonnikoog

Cynthia Borras
Cynthia Borras
logo