Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Natuurmonumenten teleurgesteld over kolencentrale bij Waddenzee

09 september 2015 | Renée Nitters

Op 9 september 2015 concludeerde de Raad van State dat de natuurvergunning die de provincie Groningen heeft afgegeven voor de kolencentrale in de Eemshaven overeind blijft. Dat betekent dat de kolencentrale, tot teleurstelling van Natuurmonumenten, blijft draaien.

Natuurmonumenten teleurgesteld over kolencentrale bij Waddenzee

Slecht voor Werelderfgoed Waddenzee

Ondanks de uitspraak blijft Natuurmonumenten van mening dat de kolencentrale niet thuis hoort aan de rand van de unieke natuur van werelderfgoed Waddenzee. ‘De 120 meter hoge fabriek ontsiert de horizon in het prachtige open Waddenlandschap. Bovendien is de uitstoot slecht voor mens en natuur. Sinds de door Urgenda gewonnen klimaatzaak zou nu alle energie gericht moeten zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot. Kolencentrales passen daar niet bij', stelt Wilfred Alblas, regiodirecteur bij Natuurmonumenten.

Bescherm dit unieke landschap

Natuurmonumenten blijft zich inzetten voor werelderfgoed Waddenzee. ‘Het is betreurenswaardig dat het mogelijk is dat een overbodige kolencentrale gebouwd wordt aan de rand van werelderfgoed Waddenzee. Dit onderstreept de noodzaak van een betere bescherming van de Waddenzee en het unieke landschap. Natuurmonumenten zal zich daar voor blijven inzetten', besluit Alblas.

placeholder

Drieteenstrandloper (Calidris alba) -Fotograaf: René SluimerBron: Natuurmonumenten

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo