Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Nieuw onderzoek: 'gerede kans op bodemdaling bij zoutwinning'

21 juli 2015 | Renée Nitters

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland dienen op 21 juli beroep in tegen het besluit van het Rijk om zoutwinning onder de Waddenzee toe te staan. Ook uit nieuw morfologisch onderzoek blijkt dat zoutwinning schade kan toebrengen aan het Werelderfgoed Waddenzee.

Nieuw onderzoek: 'gerede kans op bodemdaling bij zoutwinning'

Nieuwe contra-expertise

Voor het beroep hebben de drie natuurorganisaties nogmaals gekeken naar de effecten op de bodem. Uit de nieuwe contra-expertise door morfoloog Prof. Dr. Leo van Rijn blijkt dat de kans groot is dat er door de winning een bodemdalingskom van enkele centimeters kan ontstaan onder de hogere delen van de Ballastplaat. Dit is funest voor veel trekvogels, zoals de kanoet. Het voedsel dat ze nodig hebben voor hun trektochten wordt dan onbereikbaar voor hun korte snavels. Zandsuppletie is nodig om de bodemdaling te compenseren, maar daarvan is het zeer de vraag welk effect die zullen hebben op de voedselrijkdom van de wadbodem.

placeholder

Fotograaf: Piet MunstermanBron: Saxifraga

Geen mijnbouw in gebied met Werelderfgoedstatus

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland vinden dat er helemaal geen mijnbouw moet plaatsvinden onder een natuurgebied van wereldklasse. De Waddenzee is te belangrijk om op het spel te zetten. Daarbij zijn er voldoende alternatieven. Zout kan gemakkelijk ergens anders worden gewonnen en wordt vlak over de grens in Duitsland zelfs in de Waddenzee gedumpt als afvalproduct.

Waddenliefhebbers steunen beroep

De contra-expertise werd mede gefinancierd uit de ontvangen donaties op www.goedzout.nl. Nog steeds kunnen waddenliefhebbers helpen door te doneren op deze website van de Waddenvereniging. Als tegenprestatie ontvangen deelnemers het duurzame Goed Zout molentje, gevuld met handgeschept zeezout dat met een vracht-zeilschip naar Nederland is vervoerd.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo