Studenten presenteren circulaire tassenlijn voor Schiermonnikoog
Met een heldere missie en een flinke dosis creativiteit presenteerden studenten Jens en Piter van de werkgroep Freiia Bags op 3 juli hun project: een betaalbare en circulaire tassenlijn, volledig ontworpen vanuit restmaterialen van Schiermonnikoog en omgeving.

Van lokale reststromen naar betekenisvol product
De eindschouw op de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Hanze Hogeschool werd bijgewoond door docenten, medestudenten en de opdrachtgever FREIIA (Facilitating Resilience Embracing Island’s Innovation Approaches).De centrale ontwerpvraag luidde:
"Hoe kunnen we een betaalbare tassenlijn op Schiermonnikoog opzetten, bestaande uit minimaal drie verschillende tassen, gemaakt van lokale reststromen?"
Tijdens hun presentatie namen Jens en Piter het publiek mee door hun volledige proces — van materiaalonderzoek tot productieketen. Ze deden grondig onderzoek naar de afvalstromen op het eiland: elk jaar worden zo’n 40 afgedankte tenten en 14 blowkartsails achtergelaten op Schiermonnikoog. Ook zeildoeken, PVC-banners en tentvloeren uit de regio bleken interessante bronnen voor hergebruik.
Met dit materiaal gingen ze aan de slag om drie tassen te ontwerpen: elk met een eigen functie, doelgroep en uitstraling, maar samen een herkenbare, duurzame collectie.
Een tas met een verhaal
De uiteindelijke tassenlijn bestaat onder andere uit een modulaire tas, een trekkoordtas en een stevige 'wadje'-tas. Elk ontwerp verwijst subtiel naar het eiland, met nautische elementen, labels en zelfs knopeninstructies om zelf aan de slag te gaan. De zes studenten besteedden bijzondere aandacht aan het verlengen van de levensduur: tassen zijn makkelijk te repareren dankzij vervangbare onderdelen en bijgeleverde patches.
De studenten testten tientallen modellen en vonden een balans tussen esthetiek, duurzaamheid en maakbaarheid. De uiteindelijke keuzes werden onderbouwd met feedback uit marktonderzoek onder bezoekers, eilandbewoners en ondernemers.

Het verschil in impact: import uit Taiwan betekent 27.120 km aan transport
Waarom lokaal zoveel verschil maakt
De studenten onderzochten ook alternatieve productielocaties, waaronder productie in China. Daaruit bleek hoe groot de milieu-impact is van het importeren van tassen via wereldwijde ketens. Een tas die via een standaardroute uit Taiwan (Kaohsiung) naar Rotterdam reist, legt ruim 27.000 kilometer af — een enorme voetafdruk vergeleken met lokaal geproduceerde alternatieven.
Door juist te kiezen voor productie op of nabij het eiland, bij sociale werkplaatsen of lokale ondernemers, wordt niet alleen CO₂-uitstoot bespaard, maar blijft ook de waarde binnen de regio.

Lokale productie en sociale impact
In hun plan hield de studentengroep ook rekening met de praktische uitvoering. Zo onderzochten ze verschillende productieketens: van lokale ondernemers op Schiermonnikoog tot sociale werkplaatsen als InMade, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt betrokken kunnen worden.
De productieprijzen lopen uiteen van €2,79 (doe-het-zelf ‘Wadje tas’) tot €20,91 (tote bag bij lokale ondernemers). Daarmee is de collectie betaalbaar én toekomstbestendig. Ook dachten de studenten na over storytelling en hoe gebruikers zich kunnen verbinden aan hun tas — een belangrijke stap richting bewust consumeren.

Slotpresentatie vol reflectie en inspiratie
Tijdens de eindschouw op 3 juli presenteerden Jens en Piter niet alleen de ontwerpen van Freiia Bags, maar ook de ontwerpkeuzes, obstakels en leermomenten van de groep. In een interactieve setting was er ruimte voor vragen van de jury en het publiek, waar de studenten inhoudelijk en met enthousiasme op in gingen.
Hun project is een krachtig voorbeeld van hoe ontwerp, duurzaamheid en lokale identiteit samen kunnen komen in één tastbaar product. Een tas die niet alleen spullen draagt, maar ook een verhaal vertelt — over Schiermonnikoog, circulariteit en de kracht van jong talent.
Na afloop heeft Natuurmonumenten samen met de docenten de opdracht geformuleerd voor de laatste groep studenten die in september zal starten.

V.l.n.r.: Bart Kruidhof, Jens Feenstra, Lisanne Wiesenekker, Amber Ek, Jelle Steen,PiterBrouwer