Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tientallen bruinvissen aangespoeld op Schiermonnikoog

30 augustus 2021 | Cynthia Borras

Op het strand van Schiermonnikoog spoelen er sinds donderdag 26 augustus opmerkelijk veel bruinvissen aan. Ook op de andere Waddeneilanden zijn er meer strandingen gemeld dan normaal. De oorzaak van strandingen is nog niet bekend.

bruinvis strand Schiermonnikoog

Plotseling massale stranding

Op het strand van Schiermonnikoog zijn sinds donderdag 26 augustus vierentwintig dode bruinvissen aangespoeld. "Tijdens een toezichtronde op het strand zagen we de eerste bruinvissen zomaar uit de zee rollen. We wisten meteen dat het niet normaal was en hebben contact opgenomen met stichting S.O.S Dolfijn” vertelt boswachter Cynthia Borras.

Het gaat voornamelijk om volwassenen bruinvissen tussen de 1.40m en 1.70m. De dieren spoelen dood aan en verkeren in staat van ontbinding. Waarschijnlijk liggen de dieren al langer in zee te dobberen en zijn door het harde wind van de afgelopen dagen naar het strand van Schiermonnikoog gedreven. Ook op de andere Waddeneilanden zijn er tientallen strandingen van bruinvissen gemeld.

gestrand bruinvis Schiermonnikoog

Oorzaak onbekend

Dat zoveel dieren tegelijkertijd aanspoelen is uitzonderlijk zegt de boswachter “Ik woon al 15 jaar op Schiermonnikoog maar heb dit nog nooit meegemaakt. Je komt wel eens een dode zeehond of een dode bruinvis tegen op het strand maar zoveel dieren tegelijk is apart en zorgelijk”.

Over de oorzaak wordt veel gespeculeerd. De strandingen kunnen natuurlijk wijzen op een epidemie bij de bruinvissen. Maar activiteiten in de Waddenzee kunnen ook een rol spelen. Momenteel wordt er noord van de Wadden een windmolenpark aangelegd en is er afgelopen week een internationale zeemijnen opruimactie van de marine gestart. Dergelijke activiteiten kunnen een nadelig effect hebben op het leven van bruinvissen.

bruinvis op strand Schiermonnikoog

Meer onderzoek nodig

Op Schiermonnikoog werken de boswachters van Natuurmonumenten nauw samen met stichting S.O.S dolfijn. De aangespoelde bruinvissen worden gemarkeerd, gemeten en gefotografeerd.  De locaties waar de bruinvissen zijn aangespoeld zijn doorgegeven aan SOS dolfijn. 

Op de Waddeneilanden zijn op vrijdag 27 augustus al een aantal bruinvissen opgehaald door de WaddenUnit. Ook op Schiermonnikoog heeft de gemeente een aantal dieren op transport gezet richting Universiteit Utrecht. Daar worden de bruinvissen verder onderzocht. Onderzoekers kijken naar de gezondheidsstatus en naar de maaginhoud van de dieren. Op deze manier kunnen ze snel een aantal oorzaken uitsluiten.

Cynthia Borras
Cynthia Borras