Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Waddenzout verliest keurmerk Waddengoud

11 februari 2015 | Renée Nitters

Na kritische vragen van de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming heeft de Stichting Waddengroep besloten om de Waddengoud-erkenning van Wadden(kruiden)zout in te trekken.

Waddenzout verliest keurmerk Waddengoud

Waddenzout uit de schappen

Het zout in de Wadden(kruiden)zoutpotjes komt van Frisia Zout BV, dat van plan is zout te gaan winnen onder de Waddenzee. Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming maken zich zorgen over de effecten van deze zoutwinning op de Waddennatuur. De Wadden(kruiden)zout-potjes met Waddengoud-logo zullen in de loop van dit jaar uit de winkel verdwijnen.

Goed zout

De Waddenvereniging lanceerde afgelopen najaar Goed Zout, volledig duurzaam geproduceerd en vervoerd zout uit Bretagne, als onderdeel van haar campagne tegen zoutwinning onder de Waddenzee. Naar aanleiding daarvan werden er vragen gesteld over de duurzaamheid van Wadden(kruiden)zout. “Wij konden niet achterhalen wat er specifiek duurzaam was aan dit zout. Dus we besloten dit na te vragen bij de Stichting Waddengroep, die het Waddengoud-keurmerk afgeeft, ” aldus directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging.

Geen maatschappelijk draagvlak

Die kwam begin februari met het antwoord: Waddenkruidenzout heeft een EKO-keurmerk en voldoet daarmee aan een van de eisen van Waddengoud. Aan een andere eis, maatschappelijk draagvlak, wordt echter niet meer voldaan, concludeert de Waddengroep. Daarop is besloten het keurmerk in te trekken.

placeholder

Bodemdaling in de Waddenzee

Zoutwinning onder de Waddenzee zal bodemdaling veroorzaken. Het is de vraag of wadplaten overal snel genoeg mee kunnen groeien met deze bodemdaling. Als wadplaten niet snel genoeg meegroeien, komen wadvogels in de problemen die afhankelijk zijn van het voedsel dat ze op deze wadplaten vinden. Dit gaat mogelijk duizenden trekvogels de kop kosten.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo