Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Zeegrasherstel bij Schiermonnikoog lijkt succesvol

11 september 2015 | Renée Nitters

Het zeegrasherstelproject dat Natuurmonumenten samen met andere betrokkenen bij Schiermonnikoog uitvoert, lijkt succesvol te zijn. Natuurmonumenten laat de kritische succesfactoren onderzoeken en is hoopvol voor de toekomst.

Zeegrasherstel bij Schiermonnikoog lijkt succesvol

‘Zeegras is een onmisbaar ingrediënt voor een gezondere en rijkere Waddenzee en deze resultaten zijn een aanmoediging om door te pakken’, stelt boswachter Sanne van Gemerden.

Zeegras op vier locaties uitgezaaid

Natuurorganisaties zaaiden zeegras op vier plekken: bij Texel, Balgzand, Schiermonnikoog en het Uithuizerwad. ‘We zien bij Uithuizerwad en Schiermonnikoog uitbreiding van de velden, tot respectievelijk 400 en 1.000 planten. Op de andere twee plekken zien we nauwelijks resultaat. We gaan bestuderen hoe dat kan om op basis daarvan het project voort te zetten’, stelt Sanne van Gemerden, boswachter bij Natuurmonumenten.

Rekening houden met golven, pieren en algen

Volgens Van Gemerden kan het teleurstellende herstel te maken hebben met drie factoren. ‘Met golven, pieren of algen. Golven zorgen voor vertroebeling van het water, waardoor licht de plantjes moeilijk kan bereiken. Pieren zorgen ervoor dat de zaadjes diep in de bodem verdwijnen terwijl algen een verstikkende werking hebben op de bodemleven. We gaan nu nieuwe technieken toepassen die rekening houden met deze variabelen, om te kijken wat we moeten verbeteren.’

Onmisbaar element in de Waddenzee

Natuurmonumenten wil net als Rijkswaterstaat en andere partijen het zeegras herstellen, omdat het een onmisbaar element is in een rijkere Waddenzee. ‘Zeegras zorgt voor helderder en stiller water, waardoor een perfecte kraamkamer voor allerlei vissoorten ontstaat, zoals haaien, roggen en zeepaardjes. Door menselijk ingrijpen zoals bedijking en visserij in het water is het bijna overal verdwenen. En een mooie bijkomstigheid van zeegras is dat het ook nog eens CO2 afvangt.’

placeholder

Fotograaf: Josje FensBron: Waddenvereniging

Nieuw herstelproject bij Texel

Vandaag trapt Natuurmonumenten een nieuw herstelproject af op Texel. Dit moment markeert niet alleen de start van het nieuwe zaaiseizoen, maar ook dat de coördinatie inclusief uitvoering van het project van de Waddenvereniging overgaat naar Natuurmonumenten. Van Gemerden: ‘Maar we blijven samen met andere organisaties optrekken om te werken aan een rijkere Waddenzee. De voorzichtig positieve resultaten van dit project zijn een extra aanmoediging om door te pakken.’

Samen optrekken

Samen met Programma Rijke Waddenzee en Rijkswaterstaat werkt Natuurmonumenten aan een overkoepelende visie op herstel van zeegras. Daarmee kunnen alle betrokken partijen maximale ondersteuning aan elkaars project bieden.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo