Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Familieroute Berkenplas

 • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Familieroute Berkenplas

Deze familiewandeling start in het centrum van het dorp en brengt je naar het recreatiegebied rondom de Berkenplas. De route loopt door bos en duinen, onderweg kom je langs de ijsbaan, het speelbos de Berkenplas en speelnatuur van OERRR.

Praktische informatie

Toegankelijkheid

Geschikt voor rolstoel

De route is zonder extra hulp te volgen.

Bij het horecabedrijf van de Berkenplas is er een rolstoeltoegankelijke toilet.

  Kinderwagen en buggy

  Huisregels

  Honden welkom, mits aangelijnd

  Bereikbaarheid

  • START

  Startpunt - Schiermonnikoog, Willemshof

  Willemshof, 9166 PM Schiermonnikoog

  Aanreisinformatie auto

  Aanreisinformatie openbaar vervoer

  Praktisch

  Berkenplas

  Prins Bernhardweg 1, 9166 SH Schiermonnikoog

  Verkennen

  De route

   Startpunt

  1Het Willemshof

  Midden in het Wilemshof staat het standbeeld van “De Schiere Monnik”.

  In de Middeleeuwen was Schiermonnikoog een uithof van het Cisterciënzerklooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum. Zo ontstond de naam van het eiland: Schier betekent grijs, de kleur van de pijen van de monniken en Oog is etymologisch hetzelfde als ei in eiland. Schiermonnikoog, het eiland van de grijze monniken.

  Ter herinnering aan de monniken van Schiermonnikoog is in 1961 in het dorp een standbeeld van een monnik, "De Schiere Monnik", geplaatst. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Martin van Waning.

   

  Verlaat  het Willemshof via de Nieuwestreek en ga recht af richting het gemeentehuis. Bij de kruising sla je rechts af. Loop 50m verder op naar de volgende kruising en sla links af. Je staat nu op de Badweg. Loop rechtdoor, je passeert Hotel Duinzicht. Ongeveer 150m na het hotel kom je aan op een kruising. Ga rechts af het schelpenpad op.  Je bent aangekomen bij de ijsbaan van Schiermonnikoog.

  De Schiere Monnik
  Het Willemshof

  2De ijsbaan

  In de wintermaanden wanneer de vorstperiode lang genoeg duurt om voor een stevige ijslaag te zorgen, is het mogelijk om op de ijsbaan van Schiermonnikoog een rondje te schaatsen. De ijsbaan is een historische afgraving waarbij de grond bestemd werd om het huidige kerkhof in het centrum van het dorp op te hogen.

  De ijsbaan van Schiermonnikoog is ook een plek waar plantenliefhebbers in het voorjaar graag komen. Onder het grasveld rondom de ijsbaan stroomt kalkrijke kwelwater naar boven wat plaatselijk voor een bijzondere flora zorgt. In het voorjaar kleurt het veldje helemaal paars van de zeldzame mei- en rietorchis.

   

  Bij de splitsing van het schelpenpad ga je rechts af het Corn. Visserpad op. Na ongeveer 300m kom je aan bij een kruising aan de rand van het bos. Loop verder rechtdoor tot aan de ingang van het speelbos. De ingang staat ongeveer 100m verderop en is gemarkeerd met een OERRR bord.

  Meiorchis
  De ijsbaan

  3Het speelbos van OERRR

  Rond 1910 liet familie Von Bernstorff (de laatste particulaire eigenaar van het eiland) het dennenbos van Schiermonnikoog aanplanten. Het dennenbos was bedoeld voor houtproductie. Maar door de extreme omstandigheden (zilte lucht, harde wind, zandgrond…) groeiden de bomen zo langzaam, dat het idee van houtproductie al snel werd gestaakt.

  Het speelbos bestaat sinds het najaar 2005. In 2017 is dit sfeervolle speelplek door Natuurmonumenten gerenoveerd en OERRR-proef gemaakt. Hier kunnen kinderen hutten bouwen, door de griezelgreppel klauteren, in het zand van het voetbalveld spelen en nog veel meer.

   

  Heb je lekker gespeeld en ben je toen aan een lekker hapje of drankje? We gaan nu verder richting de Berkenplas. Ga terug naar de ingang van het speelbos en loop weer het schelpenpad Corn. Visserpad op. Blijf rechtdoor lopen op het schelpenpad, na ongeveer 550m kom je aan bij de Berkenplas.

  Griezelgreppel in het speelbos
  Het speelbos van OERRR

  4De Berkenplas en speelnatuur van OERRR

  De Berkenplas is een zoetwatermeertje ontstaan door zandwinning ten behoeve van het herstel van de in 1962 beschadigde Waddenzeedijk.

  Bij deze recreatieplas met goed zwemwater kunnen kinderen lekker op avontuur. Door de hoge bomen bevindt zich de Berkenplas altijd in de luwte van de wind. Op het strandje van de plas kunnen kindeeren heerlijk spelen met de waterpomp en zandkastelen bouwen. Verderop zijn hangmaten om lekker te chillen en een xylofoon om muziek spelen. Met de trekpont kun je ook het eilandje van de plas bezoeken.

  Sinds 2019 is Speelnatuur van OERRR bij de Berkenplas toegankelijk voor iedereen. Het uitvoeren van deze plan is onderdeel van het project Natuur voor Iedereen, een samenwerkingsverband tussen de Postcode Loterij, Natuurmonumenten, HandicapNL, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en Kenniscentrum Groen & Handicap.

   

  Vanaf de fietsenstaling van de Berkenplas loop je nu een klein stukje rechtdoor richting het horecagebouw. Vervolgens ga je rechts af het schelpenpad op tussen de plas en de rand van het bos. Na 200m kom je aan bij de helofytenfilter van de plas.

  Berkenplas
  De Berkenplas en speelnatuur van OERRR

  5De helofytenfilter

  De helofytenfilter zuivert het water van de plas en voorkomt dat blauwalgen zich kunnen ontwikkelen. Het is een zandfilter, beplant met riet. Via een buis onder de steiger van de plas wordt het water van de Berkenplas naar de helofytenfilter gepompt. Het riet zorgt voor extra zuurstof in de zanderige bodem, waardoor zich geode bacteriën ontwikkelen. Deze bacterie halen de organische vervuiling weg uit het water, waardoor de zuurstof in het water behouden blijft. Bovendien ontstaat er een voortdurende stroming in het water wat de waterkwaliteit positief beïnvloedt.

   

  Ga verder het schelpenpad op  richting de uitgang van de berkenplas. Na ongeveer 200m eindigt het schelpenpad en kom je aan op de Prins Bernhardweg. Ga rechts af en volg de weg tot aan het dorp. Bij de ingang van het dorp vind je het beheerkantoor van Natuurmonumenten en de wilde bloemenweide.

  Helofytenfilter
  De helofytenfilter

  6De Wilde Bloemenweide

  Jaarlijks zaaien de buurtbewoners en de boswachters van Natuurmonumenten de bloemenweide in met een kleurrijk zadenmengsel. De Wilde Bloemenweide is vrij toegankelijk, je mag er gratis een boeketje plukken. Het is ook een goede plek om vlinders en andere insecten te spotten. In de vakantieperiodes organiseert er Natuurmonumenten vaak activiteiten, kijk in het agenda of er wat te doen is https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-schiermonnikoog

  Ga verder de Knuppeldam op richting het centrum van het dorp. Bij de kruising ten hoogte van restaurant Om de Noord ga je rechtdoor en vervolgens voor de kerk links af. Je ben terug van het standbeeld van de Monnik. 

  Bloemenweide van Natuurmonumenten
  De Wilde Bloemenweide
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.