Nieuws van de boswachter

Duurzaam dak voor Priesnitzhoeve Veluwezoom

10 oktober 2016 | Susanne Blommaert

Eén van de ‘ingangen’ van Nationaal Park Veluwezoom, de Priesnitzhoeve, is voorzien van een duurzaam dak.

Duurzaam dak voor Priesnitzhoeve Veluwezoom
placeholder

Fotograaf: Peter de WaardBron: rheden.nieuws.nlEigenaren Jan Willem en Gineke van de Priesnitzhoevehttp://depriesnitzhoeve.nl">Priesnitzhoeve; hebben net als Natuurmonumenten duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De wens bestond al langere tijd om zonnepanelen te plaatsen. Maar de sfeervolle boerderij valt onder het beschermd dorpsgezicht van Laag-Soeren. Daardoor konden traditionele zonnepanelen niet worden toegepast. Het dak is nu voorzien van zonnecollectoren, geïntegreerd in de dakpannen. Deze tasten de architectonische uitstraling van de boerderij niet aan. Het dak is zo bijzonder en vernieuwend, dat het feestelijk werd onthuld in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de burgemeester van Rheden, mevrouw Van Wingerden-Boers.

Natuurmonumenten en de Priesnitzhoeve werken samen. Bezoekers kunnen er terecht voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. In een mooie ruimte, ingericht in Natuurmonumenten-stijl, krijg je alvast een voorproefje van Nationaal Park Veluwezoom. Er zijn wandelkaarten en MTB-vergunningen te koop. Voor de kinderen is er speelgelegenheid en zijn er boerderijdieren. Kortom, de Priesnitzhoeve is een prima startpunt als je Nationaal Park Veluwezoom wilt bezoeken.


Aanrader


Wil je zelf een kijkje nemen, ben je van harte welkom. Boswachter José Lamain feliciteert Jan Willem en Gineke met het duurzame dak en geeft bezoekers een tip: “De Priesnitzhoeve ligt op een heel mooie plek aan de oostkant van Veluwezoom. Het is echt een aanrader om hier je bezoek aan het natuurgebied te beginnen of eindigen. Stippel zelf een route uit of loop bijvoorbeeld de Sprengenroutehttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-veluwezoom/…; . Een afwisselende wandeling van zes kilometer langs beken en sprengen in een prachtig bos.”

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo