Grote zorgen om plannen Defensie voor oefenterrein op Terletse Heide
Defensie zoekt naar nieuwe locaties voor de uitbreiding van oefenterreinen. Eén van de beoogde locaties om met explosieven te oefenen is het natuurgebied Terletse Heide in Nationaal Park Veluwezoom,een gebied dat grotendeels in eigendom is van en door Natuurmonumenten wordt beheerd. Dit blijkt uit informatie die het ministerie van Defensie openbaar heeft gemaakt.
Natuur verdient ruimte en bescherming
Natuurmonumenten vindt het onbegrijpelijk dat een Natura 2000-gebied als Terletse Heide wordt aangewezen als gebied waar met explosieven wordt geoefend. In kwetsbare natuur horen geen militaire oefeningen. De heide is uniek en onvervangbaar. Al veertig jaar kan de natuur hier zijn gang gaan. De Terletse Heide is leefgebied voor dassen, reeën, edelherten en vogels zoals nachtzwaluw, raaf en roodborsttapuit. Ook leven er zes van de zeven soorten reptielen die in Nederland voorkomen zoals de zandhagedis en adder. Daarnaast is het een geliefd gebied voor mensen om van de natuur, rust en ruimte te genieten. Maarten Bakker, gebiedsmanager Veluwezoom bij Natuurmonumenten: “Wij willen niet dat de Terletse Heide als potentieel defensieterrein wordt aangewezen. Wij zullen ons dan ook tot het uiterste inspannen om dit te voorkomen”.
Plan van aanpak
Op dit moment werken we aan een plan van aanpak om te bewerkstelligen dat de oefenlocatie Terletse Heide en Rozendaalse Veld van de baan gaat. We zijn alle ecologische en juridische argumenten aan het inventariseren en we werken aan een mediaoffensief en aan een maatschappelijke beweging. Ook bouwen we aan een coalitie die gezamenlijk impact kan maken, we zoeken samenwerking met groene organisaties, gemeenten, provincie Gelderland, bewoners en gebruikers van de gebieden en anderen die een gelijkend of aanpalend standpunt hebben, om gezamenlijk effectieve acties te ondernemen. In januari volgt meer informatie over dit plan van aanpak.
Grote druk op de natuur
De natuur in Nederland staat onder grote druk. Het beschermen ervan is noodzakelijk. Er gelden bovendien nationale en internationale afspraken om beschermde natuurgebieden te behouden en te versterken. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de soortenrijkdom te behouden.