Nieuws van de boswachter

Hooglanderkalfje op Veluwezoom geboren!

20 februari 2015 | Susanne Blommaert

De lente hangt in de lucht in Nationaal Park Veluwezoom! Daar werd donderdag het eerste Schotse hooglanderkalfje van dit jaar gezien. Moeder en kind zien er blakend uit.

Hooglanderkalfje op Veluwezoom geboren!

Het eerste Schotse hooglanderkalfje van dit jaar is geboren. Donderdag 19 februari kwam boswachter Berry Lamberts tijdens zijn controleronde het eerste kalfje van dit jaar tegen. ‘Ik had de moeder een paar dagen gemist en vermoedde toen al dat er wat aan de hand was. We weten nog niet of het een stiertje of koe is, maar moeder en kalf maken het goed'.

placeholder

Het eerst Schotse hooglanderkalfje van 2015 met kudde op VeluwezoomFotograaf: Henk Luten, dierenarts

Kudde


In Nationaal Park Veluwezoom loopt een unieke kudde hooglanders. Ze kunnen vrijuit grazen op een oppervlakte van meer dan 3500 ha. Op dit moment lopen er ongeveer 150 koeien en stieren en nu dus ook een kalfje rond! De dieren helpen ons met het kort houden van de vegetatie. Door gras te eten en lekker tegen bomen aan te schuren voorkomen ze dat de heide dichtgroeit.


Blijf op afstand


Op je wandeling kan je Schotse hooglanders tegenkomen. Sta vooral even stil en geniet van deze prachtige dieren. Maar doe dit wel op gepaste afstand! Het kalfje - en moeders - zien er erg aaibaar uit, maar zijn dat niet. De dieren leven in het wild en kunnen, zeker als ze jongen hebben, onrustig reageren; hou dus gepaste afstand en doorkruis de kudde niet.


Hooglanders zien?


Op">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoo… deze route maak je een goede kans deze grote grazers tegen te komen.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo