Meer bekeuringen, maar bronstperiode goed verlopen
De edelhertenbronst is voor de Veluwe een van de belangrijkste perioden van het jaar. De mannetjesherten vechten letterlijk om de gunsten van de vrouwtjes, en dat spektakel trekt veel bezoekers. Het was voor de boswachters wel even spannend of dat in dit bijzondere jaar goed zou gaan.
Voor de boswachters is het namelijk een hele kunst de dieren de ruimte te geven om hun natuurlijke gedrag te vertonen, en tegelijkertijd liefhebbers de kans te geven ervan te genieten. Helemaal in dit corona-jaar. Boswachter Paul Jansen werkt in Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud en regelt daar onder meer het toezicht. Hij kijkt tevreden terug op de bronstperiode. ‘Vooral omdat we prettig hebben samengewerkt in deze drukke tijd. We konden een beroep doen op toezichthouders van de gemeente, politie, andere terreineigenaren en boswachters uit andere delen van het land. Vrijwilligers hielpen ons door een extra oogje in het zeil te houden en mensen goed te informeren. De meeste bezoekers begrijpen dat je de dieren niet onnodig moet verstoren. Ze doen hun best om rekening te houden met de natuur en met elkaar.’ Helaas geldt dat niet voor iedereen. ‘We hebben dit jaar twee keer meer processen-verbaal moeten uitschrijven dan andere jaren. In de meeste gevallen ging dat om mensen die na zonsondergang of voor zonsopkomst per auto het gebied in reden, of mensen die in het rustgebied liepen.’
De Elsberg weer open
Om de corona-richtlijnen van de overheid te kunnen handhaven was observatiehut De Elsberg al vanaf half augustus tijdelijk gesloten. In de kleine hut was het eerder zo druk dat je onmogelijk anderhalve meter afstand kon houden. ‘Hoewel duidelijk aangegeven was dat de hut dicht was en waarom, hield niet iedereen zich daar aan en hebben we mensen moeten bekeuren. Terwijl de maatregel voor hun eigen veiligheid was en die van anderen. Gelukkig snappen de meesten dat wel.’ Goed nieuws voor wie van het uitzicht over de Worth-Rhederheide wil genieten: De Elsberg is vanaf vandaag weer open.
En de dieren?
Een bij-effect van de sluiting van De Elsberg was, dat opvallend veel herten zich dichtbij de observatiepost lieten zien. Nu de winter voor de deur staat breekt voor de herten een periode van relatieve rust aan, ze zullen zich minder laten zien. De bronstperiode is voorbij en veel hindes (vrouwtjes) zijn ‘beslagen’, in verwachting dus. Eind mei, begin juni verwachten ze hun kalfjes.
Gaat de Veluwse natuur jou aan het hart? Kijk hoe jij Natuurmonumenten kunt helpen>