Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Schaapskooi Veluwezoom, bij Rheden

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Wandelroute Schaapskooi Veluwezoom, bij Rheden
40 minuten
2 km

Over de route

Maak een korte wandeling over landgoed Heuven en neem een kijkje bij de schaapskooi. Heel geschikt voor (groot)ouders met (klein)kinderen! Volg de groene pijlen en geniet van al het moois onderweg.

Heuven is een landgoed in Nationaal Park Veluwezoom met een rijke geschiedenis. Onderweg zie je gebouwen die hiervan getuigen. En kom je langs een spannend klim- en klauterbos.

LET OP Vanaf 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank deels afgesloten voor auto’s en motoren. Ook een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gaat dicht. Hierdoor kan het extra druk zijn. Lees meer > Voor meer info over parkeren rondom Nationaal Park Veluwezoom, kijk op posbank-parkeren.nl.

Waar kun je starten

bezoekerscentrum Veluwezoom
Startpunt

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00
Ga je op ontdekkingstocht in het Nationaal Park Veluwezoom? Begin je wandel- of fietstocht na een bezoek aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Wat kom je onderweg tegen?

Akker voor vlinders

1. Akker voor vlinders

Als je het pad omhoog loopt, passeer je links een glooiende akker. Het reliëf op deze stuwwal ontstond in de laatste ijstijd (ca. 200.000 jaar geleden). De akker wordt vaak ingezaaid met wilde bloemen om vlinders te trekken. In dit gebied komen - nachtvlinders meegerekend - zo’n 400 soorten vlinders voor. Bijzonder zijn de zeldzame bosparelmoervlinder en de tauvlinder.

Als hij niet bij zijn paddenstoel zit is de kabouter misschien thuis

2. Kabouterhuisje

Ga na het pad langs de akker nog even een stukje rechtsaf voordat je je weg omhoog vervolgt. Want hee, wat is dat nou? Het lijkt wel of er iemand in deze boomstam woont! Ga door je knieën en verbaas je. Een minitrapje leidt naar een minivoordeur en boven op de boomstam zie je een heus schoorsteentje… eens kijken of de kabouter thuis is.

Koetshuis en Noors huisje
Koetshuis en Noors huisje

3. Koetshuis en Noors huisje

Dit bijzondere gebouw is al meer dan 150 jaar oud en was vroeger een koetshuis. Vandaar de twee paardenhoofden aan de gevel. Het hoorde bij Landhuis Heuven, dat niet meer bestaat. Gelukkig is het koetshuis bewaard gebleven, net als het houten huisje iets verderop. Dat was ooit de woning van juffrouw Wurfbain, de excentrieke eigenares van het landgoed. Het houten huis is destijds als bouwpakket uit Noorwegen gekomen.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Mountainbiken niet toegestaan

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Schaapskooi Heuven

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Brasserie Veluwezoom

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda