Wandelen

Wandelroute Schaapskooi Veluwezoom, bij Rheden

Wandelen

Wandelroute Schaapskooi Veluwezoom, bij Rheden

Maak een korte wandeling over landgoed Heuven en neem een kijkje bij de schaapskooi. Heel geschikt voor (groot)ouders met (klein)kinderen! Volg de groene pijlen en geniet van al het moois onderweg.

Heuven is een landgoed in Nationaal Park Veluwezoom met een rijke geschiedenis. Onderweg zie je gebouwen die hiervan getuigen. En kom je langs een spannend klim- en klauterbos.

Wandel deze route met onze route-app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Akker voor vlinders

Als je het pad omhoog loopt, passeer je links een glooiende akker. Het reliëf op deze stuwwal ontstond in de laatste ijstijd (ca. 200.000 jaar geleden). De akker wordt vaak ingezaaid met wilde bloemen om vlinders te trekken. In dit gebied komen - nachtvlinders meegerekend - zo’n 400 soorten vlinders voor. Bijzonder zijn de zeldzame bosparelmoervlinder en de tauvlinder.

Akker voor vlinders
Akker voor vlinders

2Kabouterhuisje

Ga na het pad langs de akker nog even een stukje rechtsaf voordat je je weg omhoog vervolgt. Want hee, wat is dat nou? Het lijkt wel of er iemand in deze boomstam woont! Ga door je knieën en verbaas je. Een minitrapje leidt naar een minivoordeur en boven op de boomstam zie je een heus schoorsteentje… eens kijken of de kabouter thuis is.

Als hij niet bij zijn paddenstoel zit is de kabouter misschien thuis
Kabouterhuisje

3Koetshuis en Noors huisje

Dit bijzondere gebouw is al meer dan 150 jaar oud en was vroeger een koetshuis. Vandaar de twee paardenhoofden aan de gevel. Het hoorde bij Landhuis Heuven, dat niet meer bestaat. Gelukkig is het koetshuis bewaard gebleven, net als het houten huisje iets verderop. Dat was ooit de woning van juffrouw Wurfbain, de excentrieke eigenares van het landgoed. Het houten huis is destijds als bouwpakket uit Noorwegen gekomen.

Koetshuis en Noors huisje
Koetshuis en Noors huisje
Koetshuis en Noors huisje
Koetshuis en Noors huisje

4Klimmen en klauteren

Rondom groeien vele exotische bomen en fraaie rododendrons. Je vindt er bijvoorbeeld een kornoelje (Cornus kausa) die in juni uitbundig bloeit. Opvallend zijn de hoge adelaarsvarens op de bodem. Deze verkiezen mineraalrijke maar humusarme bodems. De grond van het voetpad is okergeel. Dit komt door de aanwezige lössbodem.Links van het pad ligt het klim- en klauterpad gemaakt van boomstammen. Leuk en spannend bosparcours voor kinderen. Waar je als evenwichtskunstenaar kunt balanceren op hangbruggen, klimmen op stammetjes, en van het ene op het andere toestel verder kunt klauteren.

Klimmen en klauteren
Klimmen en klauteren
Klimmen en klauteren
Klimmen en klauteren
Klimmen en klauteren
Klimmen en klauteren

5Schaapskooi

In dit gebouw met rieten dak – een schaapskooi - wonen Veluwse heideschapen. Schaapskooien als deze waren eigenlijk primitieve mestfabriekjes. De schapen graasden overdag op de heide en sliepen ’s nachts in de schaapskooi. Daar stonden ze op een dikke laag heideplaggen. Deze zogenaamde ‘potstal’ werd in het voorjaar leeggeschept en het mengsel van mest en plaggen werd uitgestrooid op de akkers. Tegenwoordig gebruiken we geen schapenmest meer. Natuurmonumenten zet de kudde in bij het beheer van de hei. Zonder de grazende schapen zou de hei snel dichtgroeien met gras en bomen. Neem gerust een kijkje bij de kooi. Het grootste deel van het jaar graast de kudde overdag op de hei. Maar op woensdag en zondag zijn de schapen vaak ‘thuis’.

Schaapskooi
Schaapskooi
Schaapskooi
Schaapskooi
Schaapskooi
Schaapskooi

6Heienbeek

Iets verderop liggen in een idyllisch groen dalletje twee langgerekte vijvers: de Heienbeek. Het zijn natuurlijke vijvers. Ze worden gevoed door een spreng aan de uiterste westzijde. Tot in de twintigste eeuw een drink- en wasplaats voor de schapen. Voor een knip- en scheerbeurt van de schapen leidde de herder ze de vijver in om ze te wassen.Waar de vijver breder wordt, vervolg je de wandeling via de trap omhoog, het hekje door. De wandeling gaat verder over een verharde klinkerweg. Langs deze weg vind je een aantal bijzondere kunstwerken: in 2014 veranderde Arjan Besemer stronken van beuken in ware kunstwerken. Je loopt hier door en langs statige beukenlanen van het ‘sterrenbos’. Dit jachtbos met diagonale paden - in de vorm van een ster - was onderdeel van het oudere landgoed uit 1700. Het is het enige overgebleven stijlkenmerk uit die tijd. De grote siervaas die vroeger precies het centrum markeerde, staat nu bij het graf van juffrouw Wurfbain (vlakbij het Noorse huisje).

Heienbeek
Heienbeek

7Beelden uit beuken

De beukenlaan bij de schaapskooi is hier onderbroken. In 2015 waren enkele beuken erg ziek. Ze leverden gevaar op. In plaats van ze weg te halen, liet Natuurmonumenten de bomen omtoveren tot ware kunstwerken. Carver Arjan Besemer bewerkte de stammen met zijn kettingzaag. Zo ontstonden beelden van dieren uit deze omgeving.

Beuken veranderen in kunstwerken op Veluwezoom
Beelden uit beuken

8Het huis met de bel

In dit gele huis woonde vroeger de rentmeester van landgoed Heuven. Op het klokkentorentje zie je een stenen uil. Ook in de nissen naast de voordeur wonen twee stenen uilen. Niet voor niets wordt deze woning de ‘Uylenburg’ genoemd. Als de bel vroeger werd geluid, betekende dat het begin of juist het einde van de werkdag voor het personeel. De muur rechts langs de klinkerweg is de vroegere tuinmuur van het landgoed. Hierachter lagen de grote moestuin en boomgaard die groenten en het fruit leverden voor de bewoners van landgoed Heuven.

Rentmeesterswoning
Het huis met de bel
Rentmeesterswoning
Het huis met de bel

9Eindpunt

Je bent bijna aan het einde van de wandeling gekomen. Als je nog wat wilt drinken in de brasserie of een kijkje wilt nemen in het bezoekerscentrum, loop je rechtdoor. We hopen dat je hebt genoten van de wandeling. Voor meer leuke routes, zie elders op deze site, of download onze route-app (natuurmonumenten.nl/routeapp).

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.