Afgelopen weken werd er hard gewerkt in Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin, het noordelijk deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Er werden grote stukken geplagd: grote lappen kale grond. Het werk is nu bijna klaar en het fietspad, dat erg te lijden heeft gehad door het werkverkeer, wordt opgeknapt. In maart, wanneer het broedseizoen begint, is alles opgeruimd en klaar.
We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden, maar we merken ook dat het nog niet voor alle bezoekers duidelijk is, waarom ze op de wegen en paden moeten blijven. Dit leggen we graag uit.
Door het heerlijke herfstweer, de herfstkleuren en de corona-maatregelen is het in de weekenden erg druk in Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Geniet van een duintocht maar hou rekening met elkaar. Kom bij voorkeur doordeweeks om rustig van de natuur te kunnen genieten en elkaar ruimte te geven!
In Duin en Kruidberg wordt deze weken hard gewerkt aan natuurherstel. Er zijn grote stukken kaal gemaakt en er zijn bomen weggehaald. Het ziet er groots uit. De boswachters krijgen regelmatig vragen van bezoekers en omwonenden over het werk. Boswachter Jowien van der Vegte legt met film en foto's uit wat je ziet.
De herfst begint in de duinen. Paddenstoelen schieten uit de grond, blaadjes gaan verkleuren en de herten doen zich te goed aan kastanjes. Maar er schieten ook paddenstoelen uit hout, uit dode takken en uit levende bomen. Heb jij de biefstukzwam in Duin en Kruidberg al gezien?
Weinig mensen kennen hem bij naam, dit bijzondere duingras dat klinkt als een gedicht. En de dikke aarpluimen op dunne stengeltjes vrágen er haast om, om als nepsigaartje in je mond gestoken te worden. Je komt dit grasje steeds meer tegen in de duinen van Zuid-Kennemerland en dat is een mooi resultaat van alle herstelmaatregelen van de afgelopen jaren.
In Nationaal Park Zuid-Kennemerland organiseert Goesting Events & Trainingen samen met Natuurmonumenten een eendaagse teamdag: de RESTART in de natuur. Een dag om je collega’s weer te ontmoeten, verbinden, plezier te hebben met elkaar en letterlijk te herstarten. In Duin en Kruidberg bij werkschuur De Bosuil, de thuisbasis van de boswachters van Natuurmonumenten, is de ideale plek voor deze RESTART.
Vanaf eind mei worden er ree- en hertenkalfjes geboren. Als wandelaar kun je er zomaar eentje tegenkomen, ogenschijnlijk eenzaam en alleen. Niets is minder waar: het jonge dier is niet verlaten. Hoe aandoenlijk ook, ga er niet naar toe, maar geniet op afstand.