Wat kun je doen nu, behalve thuis zitten? De natuur in! Lekker wandelen, fietsen, hardlopen, spelen! De boswachters vragen je daarbij de normale toegangsregels in acht te nemen. Blijf op wegen en paden. De vee- en wildpaadjes zijn alleen voor dieren. Mensen veroorzaken daar ongemerkt veel onrust.
Jaarlijks genieten honderdduizenden mensen van de natuur en cultuurhistorie in de duingebieden van Natuurmonumenten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarmee behoren die gebieden tot de drukst bezochte natuurgebieden van Natuurmonumenten. Om al deze bezoekers goed te kunnen ontvangen zijn er voorzieningen zoals bankjes, routes, wandelpaden en parkeerplaatsen. Het onderhoud van de natuurgebieden en deze voorzieningen is kostbaar. Om de kosten hiervoor eerlijker te verdelen, vraagt Natuurmonumenten aan bezoekers die geen lid zijn van de vereniging vanaf 1 april een parkeerbijdrage.
Half januari is gestart met natuurherstel in Duin en Kruidberg. Dit jaar worden dichtgegroeide plekken in en langs duinbossen aangepakt: op plekken waar heel veel Amerikaanse vogelkers staat worden eerst struiken weggehaald en wordt daarna geplagd. Plaggen is het ondiep afgraven van de bovengrond, met daarin alle wortels en zaden van de Amerikaanse vogelkers. Hiermee wordt de Amerikaanse vogelkers effectief verwijderd.
Van half januari tot half maart wordt weer gewerkt aan natuurherstel in Duin en Kruidberg. Dit jaar worden dichtgegroeide plekken in en langs duinbossen aangepakt: op plekken waar heel veel Amerikaanse vogelkers staat wordt geplagd.
Altijd al willen leren hoe je een waanzinnige hut bouwt, sporen kan herkennen of vuur maakt zonder lucifers? In de herfstvakantie organiseren de boswachters door heel Nederland de Wilde Buitendagen van OERRR. Kom op zondag 23 oktober naar Duin en Kruidberg (Nationaal Park Zuid-Kennemerland) en beleef een buitendag vol avonturen in de natuur.
Denk en droom mee! Natuurmonumenten maakt een nieuwe toekomstvisie voor Duin en Kruidberg en haar andere gebieden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Welke kwaliteiten zijn er, welke kansen en welke bedreigingen? Hoe ziet Duin en Kruidberg er over 20 jaar uit?
In verband met de drukte naar de Dutch Grand Prix worden de fietspaden in de Heerenduinen en Duin en Kruidberg afgesloten op de ochtenden van vrijdag 2, zaterdag 3, en zondag 4 september. De fietsroutes naar het circuit gaan buitenom het Velsense duingedeelte. Je fietst langs de Heerenduinweg, het Spoorpad (langs de busbaan), de Duin en Kruidbergerweg en Velserenderlaan richting Bloemendaal en Zandvoort.
Natuurmonumenten werkt aan een goede ontvangst voor bezoekers van Duin en Kruidberg. Parkeerplaats Duin en Kruidberg is begin dit jaar flink opgeknapt. Door verharding en een indeling met vakken kan er nu netter geparkeerd worden. Maar het werk was nog niet helemaal af. Van 9 tot 21 mei is de parkeerplaats beperkt bruikbaar.
Bewoners kunnen nu de natuur een handje helpen door van hun tuin een stukje Nationaal Park te maken; een echte Duintuin. Dit is meer dan helmgras alleen! Een Duintuin is gifvrij en er groeien planten die van nature in Nederland voorkomen en passen in de omgeving van het Nationaal Park. Deze inheemse planten zijn een aanwinst voor insecten, vogels en andere dieren. Bovendien levert de Duintuin een positieve bijdrage aan klimaatadaptatie, komt het de biodiversiteit ten goede en draagt hij bij aan voldoende drink- en grondwater. En: een Duintuin ruikt heerlijk en is prachtig!