Op zondagmiddag 10 november maakt kunstenaar Vera Vos het kunstwerk over de verborgen geschiedenis van Midden-Herenduin af. Kom jij haar helpen om de laatste vakjes in te kleuren? De boswachters zorgen voor warme chocolademelk. Aan het eind van de middag wordt het kunstwerk met het verhaal van dit duingebied “in de tweede wereldoorlog en nu” samen met alle kunstenaars, de boswachters en de pers onthuld.
In de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland liggen bunkers, schuilputjes, kanonstellingen, loopgraven en een tankgracht verborgen. Allemaal overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Natuurmonumenten organiseert op zondag 15 september een speciale Bunker-Doe-Dag voor gezinnen, om dit stukje geschiedenis levendig te maken. Alleen op deze dag mag jij in een bunker kijken en stap je in het leven van een soldaat.
Eindelijk is het water in Duin en Kruidberg zo ver gezakt dat de meeste wandelpaden weer begaanbaar zijn. De boswachters van Natuurmonumenten zijn blij dat je de tankgracht weer met droge voeten kunt oversteken en nu is ook de Jagtlustweg met het bekende kastanjelaantje weer open. Hierdoor is de populaire Konikroute (de zwarte wandelroute) weer te lopen. Een paar wandelpaden in het westelijk deel van Duin en Kruidberg zijn nog wel afgesloten.
Het is lente! Steeds meer mensen willen het strand weer opzoeken, maar het hoge water in het duin is nog niet weg. Om het strand vanaf ingang Duin en Kruidberg toch weer bereikbaar te maken hebben de boswachters samen met vrijwilligers een droog paadje voor wandelaars gemaakt. Strandopgang Duin en Kruidberg is dus weer bereikbaar!
Tot eind juli liggen grote werkzaamheden bij Natuurmonumenten in Zuid-Kennemerland stil vanwege het broedseizoen. Niet alleen de vogels hebben rust nodig om te broeden, ook de reeën, herten, egels en andere zoogdieren krijgen deze maanden hun jongen. De boswachters geven graag een inkijkje in de werkzaamheden die Natuurmonumenten de afgelopen maanden heeft verricht en wat er na het broedseizoen te gebeuren staat. En ook, wat merk je nu van de gedane werkzaamheden wanneer je door het mooie duingebied wandelt of fietst.
Sinds eind november zijn een aantal paden in Duin en Kruidberg niet meer begaanbaar door hoog water. Een eigen weg om het water heen zoeken is niet toegestaan. Kijk op de website voor recente informatie en volg de aanwijzingen in het veld op.
In natuurgebied Koningshof (Overveen) zijn veel plekken dichtgegroeid door de Amerikaanse vogelkers. Dat past niet bij het karakter van duin en duinbos. Hier horen open plekken met soorten van duingrasland te zijn. Om deze plekken in het gebied te herstellen laat Natuurmonumenten in de winter van 2023-24 werkzaamheden uit voeren om de ongewenste struiken te verwijderen.
Door de vele regen is het grondwater in de duinen enorm gestegen. Lage delen in het duingebied staan onder water sinds eind november. Te voet is strandopgang Duin en Kruidberg niet meer te bereiken. Ook op de fiets kun je daar natte voeten krijgen, het laatste stuk staat helemaal onder water.
Er graast in november en december een schaapskudde in Duin en Kruidberg! De schapen worden ingezet als extra grazers. De inzet van de schapen is een aanvulling op de bekende vaste grazers de Schotse hooglandrunderen, konikpaarden, Shetlandpony’s en de damherten. De schapen worden heel gericht ingezet op plekken die overgroeid zijn door ruig gras en waar veel jonge Amerikaanse vogelkers staat. Hierdoor komt er meer ruimte en licht voor de kleine duinbloemen en kruiden.