Ga direct naar inhoud
Nieuws

Speuren naar de biefstukzwam

23 september 2020 | Jowien van der Vegte

De herfst begint in de duinen. Paddenstoelen schieten uit de grond, blaadjes gaan verkleuren en de herten doen zich te goed aan kastanjes. Maar er schieten ook paddenstoelen uit hout, uit dode takken en uit levende bomen. Heb jij de biefstukzwam in Duin en Kruidberg al gezien?

biefstukzwam

De biefstukzwam langs het fietspad in Duin en Kruidberg is een bekende voor veel mensen: op de eik nabij het Brederodepad groeit vrijwel elk jaar een prachtige biefstukzwam.

De biefstukzwam is makkelijk te herkennen. Hij groeit onderaan een eikenboom en lijkt echt op rauwe biefstuk, lever, of een tong. Soms liggen er ook rode druppels op die aan bloed of vleessap doen denken. De zwam komt vaak elk jaar op dezelfde boom terug. De eikenboom heeft er weinig last van. De zwam in Duin en Kruidberg groeit op een prachtige plek waar iedereen de paddenstoel goed kan bekijken. Meenemen mag niet: dan kan hij zijn sporen niet verspreiden in het bos en kunnen andere mensen er niet meer van genieten.

Zin in meer speuren en avonturen in het herfstbos? Kom 18 oktober naar de Duin en Bosdag in Duin en Kruidberg, een avonturendag voor het hele gezin. Meld je online aan, dan leggen we je stempelkaart alvast klaar!

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter