Wandelen

Vossendel Midden-Herenduin

Wandeling van 3,5 km door uitgestrekt duineikenbos en de Vossendel. Del is een ander woord voor duinvallei.

De route is aangegeven met rode pijltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Dood hout leeft

Een vermolmde boom is een bron van leven. Honderden soorten paddenstoelen en ruim 1000 soorten kevers zijn bij het verorberen van het hout betrokken. Kevers op hun beurt vormen weer een belangrijke voedselbron voor heel veel andere dieren zoals vogels, mollen en padden. Daarom laten we omgevallen bomen liggen.

Dood hout leeft
Dood hout leeft

2Wijngaardslak

De wijngaardslak is de grootste inheemse slakkensoort. Hij kan 3 tot 4 jaar oud worden. ‘s Winters kruipt hij weg in de grond en sluit hij zijn huisje af met een kalklaagje. In maart komt hij weer tevoorschijn. De paartijd is mei-juli. Een paring kan wel enkele uren duren. Van nature komt de slak alleen in Limburg voor. Waarschijnlijk zijn er ooit exemplaren noordelijker uitgezet.

Wijngaardslak
Wijngaardslak

3Geniet en luister

In het duingebied zijn meer dan genoeg plekken waar je even lekker kunt uitrusten of kunt genieten van de geluiden en de geuren die je waarneemt. Welke vogels heb je gehoord? Grote bonte specht, vink, fitis, tjiftjaf, koolmees, fluiter. Het mooist is misschien wel de boomklever: oranje met blauw.

Boomklever
Geniet en luister

4Bosbewoners

Mollen zijn van oorsprong bosbewoners. In sommige bossen worden ze weggevangen omdat ze bijvoorbeeld tot overlast leiden op de sportvelden, maar hier mogen ze gewoon blijven. We zijn er blij mee, want ze eten insecten en woelen de grond goed om. Hierdoor blijft de grond luchtig en dat is goed voor het bodemleven. De mol vormt een smakelijke prooi voor de bosuil die hier leeft.

Bosuil
Bosbewoners

5Beukenstam met mos

Naast de vele paddenstoelen die er hiervoor komen, groeien er ook diverse soorten mos. Zij vormen een fluweelzacht tapijt aan de voet van de bomen. Sterretjesmos (groot haarmos), maar ook diverse korstmossen. De honingzwam is heel mooi, maar dodelijk voor bomen. Ook de aardappelbovist is mooi, lijkt op een aardappel!  De porseleinzwam groeit alleen op beukenhout en is glanzend wit.

Beuk met mos
Beukenstam met mos

6Rosse vleermuis

Vleermuizen eten iedere nacht hun eigen lichaamsgewicht aan insecten. Hier in het bos jagen ’s nachts dwergvleermuizen en rosse vleermuizen. In de winter houden watervleermuizen in de bunkers hun winterslaap.

Rosse vleermuis
Rosse vleermuis
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.