Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aalscholvers geboren in de Nieuwkoopse Plassen

08 mei 2020 | Juriaan van Leeuwen

Na weken broeden zijn de eieren van de aalscholvers in de kolonie uitgekomen en krijsen de jongen om aandacht. Het broedseizoen van de aalscholver begint al in december. De mannetjes maken een nest en verleidde de vrouwtjes met hun typische witte keel- en dijvlekken. Daarna kan het broeden beginnen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten geniet van de jonge vogels: “Lang niet iedereen is fan van de aalscholver, maar ik wel.”

Aalscholverkolonie

De race voor een schoon nest

De eerste aalscholvers die arriveren op de broedplaats van de kolonie hebben de eerste keuze voor de plek van een nest. Zij kiezen dan ook voor hoog bovenin de boom. De aalscholvers die later arriveren moeten hierdoor een plekje onderin de bomen kiezen. Boswachter John: “Die nesten worden dan ondergepoept door de bovenburen.” Aalscholvers leggen gemiddeld drie eieren. De eieren komen allemaal uit, maar het voedselaanbod bepaalt welke jongen opgroeien tot volwassen vogel. Als de ouders te ver moeten vliegen voor vis dan hebben de jongen minder voedsel en slinkt de kolonie. Dat wordt gezien als de “natuurlijke” vijand voor de aalscholver. Verder heeft de aalscholver namelijk weinig tot geen natuurlijke vijanden.

Niet zwart maar bronsgroen

Met zijn grote logge lijf kan de aalscholver diep duiken om vis te vangen, om vervolgens ergens op een paal of in een boom zijn verenkleed te drogen. Op het eerste gezicht lijkt een aalscholver zwart met een grote snavel die eindigt in een mooie haak. De veren zijn echter bij nadere inspectie eigenlijk niet zwart maar eerder bronsgroen. De veren worden omlijst door een zwart randje waardoor hij een geschubd verenkleed lijkt te hebben. En die donkere veren zijn in de zomer ontzettend warm. Boswachter John legt uit: “Door te trillen met zijn keelzak kan de aalscholver toch zijn lichaam koelen.”

Aalscholver

Vroeger zeldzaam

De aalscholver is tegenwoordig een bekende watervogel op de Nieuwkoopse Plassen. Maar boswachter John laat weten dat dat vroeger wel anders was: “Toen ik nog een kind was, was het heel uitzonderlijk als je een aalscholver over zag vliegen. Er waren er maar heel weinig.” Vanuit de visserssport wordt gemopperd op de aalscholver. Vooral de commerciële visvijvers hebben veel concurrentie van de aalscholver. Een aalscholver eet namelijk wel een kilo vis per dag. Boswachter John maakt zich geen zorgen: “Voor de visstand in de Nieuwkoopse Plassen is de aalscholver geen probleem.”

Zelf aalscholvers spotten

De kolonie op de Nieuwkoopse Plassen broedt in het afgesloten vogelgebied ‘De Pot’. Maar de aalscholvers zie je vliegen in de wijde omtrek van de Nieuwkoopse Plassen. Dus als je in Noorden in de kano springt, dan kom je ze zeker tegen. De eerste aalscholverjongen zijn al gespot en binnenkort beginnen ze met uitvliegen!

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter