Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paddenstoelen in Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen

19 september 2017 | Natascha Hokke

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. “De paddenstoelen schieten al uit de grond”, vertelt boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten.

Paddenstoelen in Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen

Dankzij de natte zomer kun je al verschillende paddenstoelensoorten ontdekken in Lusthof de Haeck, het bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen. “Het is natuurlijk niet te voorspellen wààr de paddenstoelen precies groeien, maar met de nieuwe wandelroute door Lusthof de Haeck leer je een aantal soorten beter kennen én herkennen. Boleten, amanieten, russula’s en honingzwammen kun je hier zomaar tegenkomen. Ik weet tijdens een herfstwandeling door Lusthof de Haeck vaak niet waar ik het eerst en laatste moet kijken”, geeft boswachter John aan.

placeholder

Fotograaf: Jan KriekBron: Natuurmonumenten

 

placeholder

Fotograaf: Jan Kriek Bron: Natuurmonumenten Compleet verschillend of bijna hetzelfde

Wat zo bijzonder is aan al die paddenstoelen, zwammen en schimmels is dat ze er vaak compleet verschillend, of juist bijna hetzelfde er uitzien. De één is felgekleurd, de ander gaat op in de omgeving. De ene paddenstoel groeit graag op de grond, terwijl de honingzwam leeft in de wortels van bomen. “Het blijft lastig om paddenstoelen te herkennen, zelfs voor een boswachter! Maar het is wel een heel interessante wereld om je eens in te verdiepen. De nieuwe paddenstoelenroute helpt je op weg.” Je vind de route hier: Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck.

Ga mee met de paddenstoelenvaartocht!

Vind je het leuk om met een gids op pad te gaan? In het najaar worden er verschillende paddenstoelenvaartochten georganiseerd vanuit het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Aanmelden voor een vaartocht kan via de agenda >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter