Geef ze een kans

Help de otter!

Otter in de Nieuwkoopse Plassen

Fotograaf: Mark ZekhuisBron: SaxifragaNa bijna 40 jaar is de otter sinds 2014 weer terug in de Nieuwkoopse Plassen! Dit dier is niet alleen de eerst levende otter in de Nieuwkoopse Plassen sinds decennia, maar ook de eerst levende in de provincie Zuid-Holland sinds die tijd.

Thuis voor de otter

De boswachters van Natuurmonumenten zijn ontzettend blij met deze waarneming van de eerste levende otter in de Nieuwkoopse Plassen, midden in het Groene Hart. De otter is te zien als een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren. Hij staat als roofdier aan de top van de voedselketen en is daarmee graadmeter voor de kwaliteit van onze natuur.

Otter plant zich voort

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat er zowel een mannetjes- als een vrouwtjesotter in de Nieuwkoopse Plassen leeft. En sinds april 2015 weten we dat er ook jongen zijn geboren. Er zijn toen drie otters voor de camera verschenen! Ook in het najaar van 2016 was er geboortenieuws te melden. Nu moeten we ervoor zorgen dat deze otters een veilige toekomst in het Groene Hart krijgen.

Fotograaf: Mark ZekhuisBron: Saxifraga

Voorzichtige comeback

De laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen werd in 1976 doodgereden op de Uitweg. In 1988 was de otter uitgestorven in ons land. Dit kwam door watervervuiling, aanrijdingen en verdrinking in fuiken. Er is hard gewerkt om het water schoner te maken. Ruim tien jaar geleden konden de eerste otters worden geherintroduceerd in Noord-Overijssel. Vandaar uit is de otter voorzichtig bezig aan herkolonisatie van zijn oude leefgebied. 

Nog veel werk te doen!

Het werk is alleen nog niet af. We werken er hard aan om te zorgen dat de otter zich thuis voelt in de Nieuwkoopse Plassen door het water schoon te houden en te zorgen dat hij voldoende schuilplaatsen en veilige oversteekplaatsen heeft. Kijk hier welke acties ondernomen moeten worden om de otter een kans te geven.

 

word nu lid