Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een kijkje in de gebouwen op Open Monumentendag

31 augustus 2021 | Miranda Fieret

Olivia de Koning maakt de woningen gereed voor de gasten en vertelt met liefde het bijzondere verhaal van het echtpaar Roland Holst. “Als je de achtergrond, de kennis en geschiedenis van het landgoed weet, dan is het alsof je de aanwezigheid van het echtpaar nog steeds voelt.”

doorkijkje Angorahoeve

Wil je ook een kijkje nemen in de panden van de Oude Buisse Heide?

Schrijf je dan in voor een rondleiding. 

 

Van turfvaart tot landgoed

De Oude Buisse Heide in Noord-Brabant behoort tot een van de prachtigste landgoederen van Natuurmonumenten. Het bestaat uit 200 hectare aan park- en stinzenbossen en op het landgoed staat een grote boerderij met een herenkamer, een dienstwoning, een zomerverblijf en een atelier. Sinds 2013 beheert Olivia voor Natuurmonumenten twee van de gebouwen die op het landgoed staan; de Angorahoeve en Het Atelier. Olivia zorgt ervoor dat de huizen gereed zijn voor als er bezoekers komen, de huizen zijn namelijk te boeken als vakantieverblijf. Ook vervult Olivia één keer per maand als vrijwilliger de rol van boswachter. “Ik heb sinds ik hier als beheerder ben begonnen veel verhalen gehoord over wat zich allemaal op het landgoed heeft afgespeeld en dat maakt de plek voor mij extra bijzonder en leuk om er te werken. Het is een gebied waar nog goed te zien is dat er vroeger turf werd afgegraven. Je ziet veel sloten en vennen, maar ook lange, rechte kanalen waarop de boten voeren om de brandstof in dorpen en steden af te leveren.”

Waar natuur en cultuur samenkomen

De Oude Buisse Heide was lange tijd in het bezit van dichter en politicus Henriëtte Roland Holst en haar man; kunstenaar Richard Roland Holst. Na haar dood heeft Henriette het landschap aan Natuurmonumenten nagelaten. Het echtpaar kwam hier vaak in de zomer en verbleef dan in de Angorahoeve. Dit bijzondere gebouw staat op een terp en het heeft een uitnodigende serre die uitkijkt over het weiland. Hier schreef Henriëtte veel van haar dichtbundels en politieke boeken. Een bijzonder inspirerende plek vindt Olivia: “Als je binnenkomt is het net alsof je bij haar op de koffie of thee komt. Het is helemaal in haar stijl ingericht en het uitzicht dat wij nu ervaren is hetzelfde uitzicht waar Henriette toen met haar familie van genoten heeft.” Het Atelier was de werkplek van Richard. Het is een heel artistiek gebouw, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De inrichting is vrij minimalistisch met grote ramen waar het daglicht fijn doorheen kan schijnen. 

Het landgoed bood niet alleen inspiratie aan dit kunstenaarskoppel, ook Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit deze omgeving. In zijn jeugd wandelde hij regelmatig in de bossen en op de heide, dit zie je duidelijk terug in zijn latere schilderijen. 

Wandelen in het vogelparadijs

De Oude Buisse Heide vormt samen met landgoederen Wallsteijn, De Reten en De Moeren een bijzonder wandelgebied. Het landgoed is een natuurgebied waar je ook als cultuursnuiver veel te ontdekken hebt. Er zijn zeven verschillende wandelroutes met elk een eigen thema. Een hele speciale route is de Gedichtenroute, omdat je de voetsporen van Henriëtte volgt. Zo kom je bijvoorbeeld langs de oude theekoepel waar Henriette vroeger theedronk met beroemde politici, kunstenaars en schrijvers. Tijdens deze wandeltocht word je getrakteerd op natuur, geschiedenis én natuurlijk haar gedichten. “Als je de achtergrond, de kennis en geschiedenis van het landgoed weet, dan is het alsof je de aanwezigheid van het echtpaar nog steeds voelt. Ik heb het gevoel alsof je ze nog elk moment op een bospad kan tegenkomen.” Het idyllische landschap waar Olivia met hartenlust werkt, is een oase aan rust of een prikkel van inspiratie voor de creatieveling. 

Door Smita James van my daily shot of culture 

Foto's: Annejet Brandsma

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret