Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grote dumping in natuurgebied Oude Buisse Heide

22 mei 2023 | Miranda Fieret

Maandagochtend is een grootschalige dumping ontdekt aan de Roosendaalsebaan, de rand van natuurgebied de Oude Buisse Heide in Achtmaal. De politie doet momenteel onderzoek naar de inhoud van de 350 tot 400 jerrycans. Vermoedelijk gaat het om synthetisch drugsafval.

Drugsafvaloude buisse heide

Niet groen, maar blauw kleurt de statige beukenlaan van landgoed de Oude Buisse Heide. Politie heeft het gebied afgezet. Honderden blauwe jerrycans met vermoedelijk drugsafval liggen verspreid over de weg, het bos en in de sloot. “Hiervoor schieten woorden tekort”, vertelt boswachter Donald van Hoek. “Het is afschuwelijk dat mensen hiertoe in staat zijn. Het zijn zoveel jerrycans, ik houd mijn hart vast wat de schade is aan de natuur”.

Het getroffen gebied is in beheer van Natuurmonumenten, de gemeente Zundert en het Waterschap. De sloot is afgedamd om verspreiding zoveel mogelijk voorkomen. Het water wordt vervolgens weggepompt. “Het moet, maar het is funest voor al het leven dat er juist in deze tijd van het jaar groeit en bloeit”, legt Van Hoek uit. “En dan hebben we het niet eens over het bodemleven dat getroffen is. Als blijkt dat de bodem verder vervuild is en daardoor moet worden afgegraven, betekent dat ook dat de monumentale bomen aan deze laan schade kunnen oplopen”.

Drugsafval opruimen uit natuur

Veel jerrycans waren leeg, toch schat de politie dat er in totaal zo'n 6000 liter aan chemicaliën in kan hebben gezeten. Waar de inhoud is gebleven, is onbekend. Uit water- en bodemonderzoek moet blijken wat de omvang van de schade aan het natuurgebied is en of verdere sanering nodig is. De politie hoopt dat getuigen zich melden, verder wordt ook gecontroleerd of er camera’s in de buurt aanwezig zijn die mogelijk opnames hebben gemaakt.

Miranda Fieret
Miranda Fieret