Samenwerken voor natuur en dier
“Elke dag zetten wij ons met veel passie in om dieren, natuur en landschap zo liefdevol mogelijk te verzorgen”, zeggen André en Adriaan van Trijp op hun website. Ze zijn de eigenaren van Van Trijp Vleesboerderij in Schijf en een groot deel van hun vee graast op de naburige graslanden van Natuurmonumenten. “We bezoeken onze koeien om de dag, ze herkennen ons gelijk en zijn de wandelaars gewend. Van deze manier van samenwerken hebben we allemaal profijt: de koeien gedijen goed op natuurlijk gras vol kruiden, en dankzij het grazen krijgen meer soorten planten met bloemen de kans om te groeien en insecten te trekken.” En, is het geen plaatje? Die nieuwsgierige koeienogen met de historische Angorahoeve als decor!
Blije grazers in het land van Van Gogh
Wie de Oude Buisse Heide in de lente, zomer en herfst bezoekt kan er niet omheen: in het sfeervolle cultuurlandschap waar Van Gogh zijn inspiratie haalde grazen koeien. Ze zijn van het ras Blonde d’Aquitaine en horen bij het bedrijf dat vader André en zijn zoon Adriaan van Trijp in het naburige Schijf runnen. “Onze koeien en varkens zijn zoveel mogelijk buiten, eten alleen onbespoten en niet bemest voer en krijgen de kans om zoveel mogelijk te genieten. We ‘boeren’ al jaren op deze natuurlijke manier, puur uit principe en met hart voor de dieren en de natuur. Dat proef je ook aan het vlees dat we in onze winkel aan huis verkopen. Tijdens de Open Monumentendag op de Oude Buisse Heide hebben we hamburgers gebakken om de fijne smaak te laten proeven.
Vanuit Natuurmonumenten krijgen we veel positieve reacties van onze bezoekers en we zijn blij dat de koeien het bij ons zo goed naar hun zin hebben”.
Dubbele functie
Alleen de jonge dieren van één en twee jaar oud grazen op de kleinere graslanden van de Oude Buisse Heide. “Volwassen koeien gaan samen met de stier de wei in en hebben dus een groter aaneengesloten stuk grond nodig. Daarom staan die in het natuurgebied Lange Maten (Zundert) dat ook in beheer is van Natuurmonumenten is. In de winter gaan ze allemaal op stal en in maart/april worden de kalveren binnen geboren. Ook dat gaat op natuurlijke wijze, we hoeven niet vaak in te grijpen. De kalfjes gaan zo snel mogelijk naar buiten en blijven het eerste jaar bij hun moeder. Daarna komen ze naar de Oude Buisse Heide waar ze de kans krijgen om in de natuur langzaam tot volwassenheid te groeien. Tegelijkertijd hebben ze een dubbele functie: door het grazen helpen ze bij het onderhoud en de bevordering van bloemrijke graslanden.”
Oog voor elkaars belangen
De vader van André switchte al van traditionele veeteelt naar biologisch en ook zoon Adriaan kreeg de natuurlijke manier van werken met de paplepel ingegoten. “Het is wel arbeidsintensief: we geven alle dieren veel aandacht en moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen probleemkruiden in het maaisel komen. Want in de wei grazen de koeien er omheen, maar als hooi herkennen ze giftige planten als het Jacobskruiskruid niet, die moeten we van tevoren verwijderen. Dus, ook al hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen, de belangen kunnen toch wel van elkaar verschillen. Maar zolang we daarover goed in gesprek blijven met elkaar, is de samenwerking met Natuurmonumenten alleen maar fijn. En als we naar de koeien gaan, genieten we zelf ook van de natuur. We zien regelmatig reeën, allerlei weidevogels, kwartels en zelfs een keer een gladde slang. Tijdens het maaien kwam op 20 meter afstand van de tractor een keer een vos met haar jongen voorbij. Heel bijzonder en dát zie je thuis in de stal natuurlijk niet.”
Ook Natuurmonumenten is blij met deze vorm van samenwerken met de boer, waarbij voor beide partijen biodiversiteit hoog in het vaandel staat. En, als je de volgende keer de Oude Buisse Heide bezoekt, dan weet je nu waar al die koeien vandaan komen en hoe nuttig ze ook zijn voor onze natuur.
Tekst en foto’s: Ans Goorden
Klik hier voor meer info over de koeien en Van Trijp.
Klik hier voor meer info over de Oude Buisse Heide.