Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel heidebaan Golfclub Heelsum

16 maart 2017 | Marie-Thérèse te Bulte

Voor het aankleden van een klassieke heidebaan op Golfclub Heelsum zijn op Planken Wambuis opnieuw kleinschalige plagwerkzaamheden uitgevoerd.

Plaggen Golfclub Heelsum

In de samenwerking tussen Natuurmonumenten en de golfclub snijdt het mes aan twee kanten: vergroten van de natuurwaarden op de golfbaan en onderhoud van de heide op Planken Wambuis.

Voor Natuurmonumenten is het belangrijk dat door het kleinschalige plagwerk extra variatie ontstaat in de heide met stukjes open zand. Vooral soorten als zandhagedis, blauwvleugelsprinkhaan en kommavlinder profiteren van deze afwisseling die ze nodig hebben in hun leefgebied.

Met het transplanteren van de heideplaggen naar de golfbaan krijgt de golfbaan een veel natuurlijker aanzien en is daardoor vanaf 2008 weer een klassieke heidebaan ontstaan. Op de zandig gemaakte delen zijn plaggen met al wat oudere heidestruiken gelegd. In deze zoden zitten ook allerlei andere zaden van soorten die op de heide thuishoren, en bijbehorend bodemleven met schimmels, bacteriën en insecten.

“We werken bij Natuurmonumenten graag samen met andere partijen, op deze manier kunnen we ook buiten de grenzen van onze gebieden de natuur een handje helpen”, benadrukt Hans van Dijk, gebiedsmanager van Natuurmonumenten.

Heidebaan Golfclub Heelsum

Golfbaan met natuurwaarden

Zo ontstaat niet alleen een aantrekkelijke golfbaan waar het goed toeven is voor de gebruiker: veel variatie, hoogteverschillen en afwisseling tussen ruigte, heide en open zand. Vooral ecologisch trekt deze baan veel meer soorten aan dan een traditionele golfbaan. “We hebben hier bijvoorbeeld meer dan 320 soorten planten en dat aantal blijft nog toenemen”, zegt Wouter Don, beheerder Golfclub Heelsum.

Herstel oorspronkelijk landschap

Begin 20e eeuw waren de gronden van de golfbaan op de uitlopers van de Veluwe naar het Rijndal begroeid met heide en bos. Na de ontginning waren ze decennialang in gebruik als landbouwgrond, totdat in 2002 golfbaan Heelsum werd aangelegd.

Samenwerking

Om de samenwerking te bekrachtigen is door Golfclub Heelsum het logo van Natuurmonumenten op de panelen met baaninformatie geplaatst.

Sponsorbord NM Golfclub Heelsum
Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte