Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe wolven op Zuidwest-Veluwe gesignaleerd

20 januari 2022 | Marjolein Koek

Voor de wildcamera’s van Natuurmonumenten trokken afgelopen maanden wederom wolven voorbij. “Of ze blijven, weten we niet, maar ik wil de beelden graag delen met publiek,” zegt Frank Theunissen, boswachter van het gebied. Natuurmonumenten geeft de beelden vrij om te laten zien hoe de wolven leven in de natuur. In combinatie met de campagne ‘Wennen aan de wolf’ wil Natuurmonumenten er zo aan bijdragen dat Nederlanders beter begrijpen hoe de wolf leeft en welke impact zijn komst heeft op mens en dier.

Wolf

Frank Theunissen: “de camera’s hangen er in principe voor onderzoek, maar ik wil de beelden graag met mensen delen. Ik wil laten zien wat er allemaal gebeurt in de Nederlandse natuur en ik merk aan de reacties die ik krijg ook dat dat gewaardeerd wordt. De kans dat je een wolf in het wild tegenkomt is nihil – ik heb er zelf ook nog nooit een in het echt gezien – maar met deze camerabeelden kunnen we toch zien hoe hij leeft.”

Wolfblog 8

Ontspannen en nieuwsgierig

De beelden zijn gemaakt tussen eind oktober ’21 en half januari ‘22. Theunissen: “ik denk dat het om verschillende individuen gaat, maar of ik gelijk heb, moet nog blijken uit DNA-onderzoek.” De camerabeelden tonen een ontspannen wolf die loopt, gaapt, snuffelt, drinkt en ligt. Een zwijn doorkruist het beeld en de wolf blijft verbaasd staan. De camera wordt geïnspecteerd en kennelijk als niet zo interessant bestempeld. “We blijven de camerabeelden uitlezen en de gevonden wolvendrollen monitoren.

Impact op ecosysteem

De komst van de wolf heeft impact op het gedrag van zijn prooidieren. Dat zagen we ook al op de Zuidwest-Veluwe, met name bij de edelherten. Ze houden zich in grotere groepen op. Staan op andere tijden op andere plekken dan voorheen. Dat betekent dat op sommige plekken veel minder of helemaal niet gegraasd wordt, waardoor jonge boompjes tot wasdom kunnen komen. De komst van de wolf kan leiden tot een gemengder bos met naald én loofbomen en een grotere biodiversiteit. Ook aaseters als raaf, zeearend en zwijn profiteren van de komst van de wolf: ze eten van de kadavers die de wolf achterlaat. Het meest opvallende van afgelopen jaar is dat deze zomer nauwelijks edelhertkalveren werden gezien in het territorium van de wolf. De kalveren vormen een relatief gemakkelijke prooi. In dit informatieve filmpje laat Natuurmonumenten zien wat er allemaal gebeurt als een wolf zich vestigt in een natuurgebied. De wolf heeft als toppredator dus impact op het hele ecosysteem, op een heel landschap. Hoe groot het effect van de wolf op de Veluwe en specifiek op de Zuidwest-Veluwe zal zijn moet de komende jaren gaan blijken, dát hij verandering brengt, staat vast.

Wolven op de Zuidwest-Veluwe

Op de Zuidwest-Veluwe was sinds 2019 veel wolvenactiviteit. Een jong vrouwtje uit de Noord-Veluwe vestigde zich hier en krap een half jaar daarna meldde zich een Duits mannetje bij haar. Ze vormden een paar en ze werd zwanger. Ze werd in het voorjaar van 2021 echter doodgereden vlakbij Ede. Het mannetje bleef achter in het gebied, maar stierf in oktober door een kogel. Theunissen: “Het was wel schrikken toen we hoorden dat de bij Stroe gevonden wolf niet alleen doodgeschoten bleek te zijn maar dat het ook nog eens om “onze “ territoriale wolf ging. Na ruim anderhalf jaar volop wolven in ‘mijn’ gebied was het ineens weer rustig. We zeiden direct al: het duurt vast niet lang voor andere wolven opduiken. Het gebied is uitgestrekt, rustig en heeft veel wild. Het is ideaal voor wolven.

Nieuwe wolven

“We kregen gelijk,” zegt Theunissen. “Binnen drie weken was er al weer wolvenactiviteit op de Zuidwest-Veluwe en waren er ook weer individuele wolven op de camera’s te zien. Als de opzet van de schutter was om het gebied ‘wolvenvrij’ te krijgen, dan moeten we hem/haar dus teleurstellen. We hebben nog geen goed zicht op wat de wolven precies aan het doen zijn in het gebied. Dat vind ik eigenlijk wel mooi: wij mensen proberen alles te begrijpen, maar die wolven bewegen zich vaak totaal onzichtbaar, ondanks de vele camera’s die er hangen.”

Verbinden van natuurgebieden

Waar edelherten in uitgestrektere gebieden eenvoudig(er) een veilig heenkomen kunnen zoeken, is dat op de Zuidwest-Veluwe moeilijker: de verbinding met andere natuurgebieden is er praktisch niet. Voor een wolf maakt dat niet veel uit: hij loopt desnoods dwars door bebouwd gebied tijdens zijn zoektocht naar nieuw leefgebied. Maar zwijnen en edelherten zitten klem, onder andere omdat er op het ecoduct naar de Hoge Veluwe hoge hekken zijn geplaatst omdat dit nationaal park de wolf uit het gebied wil weren. Natuurmonumenten pleit daarom voor betere en veiligere verbindingen van natuurgebieden, door hekken te verwijderen, ecoducten toe te voegen en de maximale snelheid op wegen die de Veluwe doorkruisen, te verlagen.

Meer wolf

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter