Word lid
Wandelen

Wandelroute Planken Wambuis, vlakbij Ede

Wandelroute Planken Wambuis, vlakbij Ede

8 km

Waar

Planken Wambuis

Wandelen

Wandelroute Planken Wambuis, vlakbij Ede

De wandelroute Planken Wambuis loopt door een prachtig en afwisselend natuurgebied. Je wandelt langs heide, stuifzand, gras- en bouwland en door bossen. Na afloop van de wandeling kan je een kopje koffie drinken bij Restaurant Planken Wambuis.

De wandelroute heeft 2 startpunten. Hier onder is de route beschreven vanaf startpunt Planken Wambuisweg. Startpunt Oud Reemst ligt op het kaartje bij nummer 5. Vanaf beide startpunten wandel je een paar honderd meter over de aanlooproute voordat je de rondwandeling bereikt. Van daar af kun je de route zowel links- als rechtsom wandelen. De wandelroute is gemarkeerd met grote stenen voorzien van een gele stip.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Planken Wambuisweg: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Neem de N224 (Ede - Arnhem). De hoofdingang ligt schuin tegenover restaurant Planken Wambuis.

Aanrijdroute openbaar vervoer

De ingang Oud Reemsterlaan, Otterlo is bereikbaar per bus.

De route

 Startpunt

Planken Wambuis

Wat wij hier doen

Wat doen wij hier

Natuurmonumenten verzet veel werk om de gevarieerde natuur van Planken Wambuis in topconditie te houden. Bij het onderhoud en in standhouden van de heide krijgen we hulp van een schaapskudde met herder. De heideveldjes die ingesloten zijn door bos, verbinden we met elkaar door smalle stroken bos te verwijderen. Zo kunnen de dieren die op de heide leven weer van het ene naar het andere open gebied lopen of vliegen. Ook maken we zichtassen naar de open en ontoegankelijke gebieden, om zo de kans te vergroten om hier edelherten te zien. Het Oude Hout beheren we als bosreservaat – wat eigenlijk betekent dat wij er helemaal niets aan doen. In de overige bossen is sprake van overgangsbeheer, voormalige productiebos vormen we om naar een natuurlijk bos. Op de akkers van Oud Reemst verbouwen we op biologische manier granen als haver en winterrogge. Een deel richten we in voor vogels en akkerplanten. De randen van het stuifzand houden we open zodat de wind er goed bij kan. We ontvangen jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers. Voor hen verzorgen we wandel- en fietspaden, bankjes en picknickplekken, infopanelen en parkeerplaatsen. En op twee plekken is speelnatuur van OERRR voor kinderen aangelegd. Maar de natuur beschermen blijft altijd ons belangrijkste doel.

Help mee
8 km

Wandelroute Planken Wambuis, vlakbij Ede