Nieuws van de boswachter

Vogels spotten in de Vughtse Gement

17 MAART 2017 | Sander Verwoerd

De lente is volop in gang en dat merk je ook aan de vele vogels in de Vughtse Gement bij Den Bosch en Vught.

Vogels spotten in de Vughtse Gement

Verder kun je al regelmatig wulpen zien, herkenbaar aan hun kromme snavel. Een ezelsbruggetje: de snavel van de wulp, wijst naar zijn 'gulp'. En in de lucht zie je momenteel veldleeuweriken en graspiepers hun baltsvluchten uitvoeren.

Moedige moeder

Fotograaf: Jan NijendijkBron: Saxifraga

De vogels zijn nu nog volop aan het baltsen. Maar als straks er eieren zijn en de kuikens rondscharrelen door het gras, zullen ook rovers op deze kleintjes afkomen. En daar heeft moeder kievit iets op bedacht. Ze maakt een hoop kabaal en doet alsof zij gewond is. Half vallend en buitelend in de lucht, lokt zij roofdieren weg van het nest. Slim en moedig!

Meer ruimte dankzij natuurontwikkeling

In dit grote gebied rond Den Bosch, speelt het LIFE+ project Blues in the Marshes-project zich af. Een project voor het herstel en de uitbreiding van blauwgraslanden, het leefgebied ook van het zeldzame pimpernelblauwtje.

Het is nu in de lente prachtig om te zien dat we met het beheer van de graslanden ook veel meer ruimte voor de weidevogels hebben kunnen realiseren. En dat daar nu al volop gebruik van wordt gemaakt. Zeker nu. Want weidevogels hebben het in Nederland steeds moeilijker.

Lees snel verder hoe jij kunt helpen, die achteruitgang te stoppen. Het is de hoogste tijd voor het luiden van het NATIONAAL WEIDEVOGEL ALARM >>

Sander Verwoerd

Volg mij:TwitterFacebook