Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Ontdek de polders, plassen en veengebieden van Rotterdam

Ontdek de polders, plassen en veengebieden van Rotterdam

Waar

Rotterdams platteland

Vertrekpunt

  NS station Rotterdam Noord

  Bergweg 83036 BA Rotterdam

Kosten
Volwassen
 • Normaal€ 8,00
 • Ledenprijs€ 5,00

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Ontdek de polders, plassen en veengebieden van Rotterdam

Ontdek de polders, plassen en veengebieden van Rotterdam. Het stadsgebied van Rotterdam was vroeger net als de rest van Nederland één groot moerasgebied. Door de ontginning vanaf de vroege middeleeuwen ontstond een karakteristiek landschap van polders, dijken en veenplassen welke bepalend geweest zijn voor de ontwikkeling van de stad en de natuur.

Ontdek de geschiedenis van Rotterdam Noord

Samen met de boswachter ontdek je de geschiedenis van het landschap aan de noordzijde van Rotterdam. We brengen een bezoek aan de Bergse Plassen welke reeds in de 17e eeuw ontstaan zijn door de turfwinning en tegenwoordig een belangrijk recreatiegebied zijn voor de Rotterdammer. Het naastgelegen Berg en Broek park is een van de laatst overgebleven stukjes echte natuur midden in de stad.

Grote grazers

We vervolgens onze weg naar het Schiebroekse Park, dat is aangelegd als echt natuurpark met een grote variatie aan begroeiing en waar zelfs Schotse hooglanders grazen. In dit park bevindt zich tevens de stadsboerderij Natuurtalent, een van de vele initiatieven in Rotterdam op het gebied van vergroening en verduurzaming.

Oer-Hollandse polders

We lopen via de Schiebroekse Polder naar de Zuidpolder, welke onder het beheer van Natuurmonumenten valt. Deze laaggelegen veenpolders zijn ontstaan door turfwinning en vervolgens drooglegging in het midden van de 18e eeuw, en zijn een typisch voorbeeld van het Nederlandse polderlandschap. We eindigen onze tocht bij de Melkschuur Zuidpolder. Dit ligt op loopafstand van metrostation Rodenrijs, van waaruit men gemakkelijk terugreist naar Rotterdam Centraal.

Tips van de boswachter voor het wandelen

 • Trek stevige wandelschoenen aan
 • Neem gerust je verrekijker mee
 • De wandeling is ongeveer 7,5 km lang
 • Neem wat te eten en drinken mee voor onderweg
 • We starten bij NS station Rotterdam-Noord (voor het stationsgebouw)
 • Neem je OV-kaart mee, dan kun je van metrohalte Rodenrijs in enkele haltes terug naar Rotterdam Centraal.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  NS station Rotterdam Noord
 • Bergweg 8, 3036 BA Rotterdam (ZH)
 • Bij station Rotterdam Noord is een P+R parkeerplaats aanwezig. http://www.anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren/rotterdam
logo