natuurgebied

's-Gravelandse Buitenplaatsen

Over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen

De historische 's-Gravelandse Buitenplaatsen in het Gooi vormen een ideaal wandelgebied met parkbossen, tuinen en landhuizen. Elk van de tien buitenplaatsen heeft zijn eigen karakter.

buitenplaatsen

Natuurmonumenten zorgt voor
tien prachtige buitenplaatsen
in ’s-Graveland:

Wandelen en fietsen

Op de historische 's-Gravelandse Buitenplaatsen zijn verschillende wandelroutes en fietsroutes uitgezet. Bekijk hier alle routes

Excursies en kinderactiviteiten

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek organiseert allerlei excursies, workshops en kinderactiviteiten op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Ontdek de buitenplaatsen met de boswachter! Voor kinderen zijn er Natuurdagen van OERRR en allerlei leuke buitenactiviteiten.
Bekijk hier alle activiteiten

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek ligt in het hart van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen, op de buitenplaats Boekesteyn. Hier ontdek je alle facetten van de Gooi en Vechtstreek. De gevarieerde landschappen, de planten en dieren en de rijke geschiedenis komen tot leven in de interactieve tentoonstelling. Niet alleen boeiend voor volwassenen maar ook heel leuk voor kinderen. Er is van alles te doen: excursies, kinderactiviteiten, speurtochten, kinderfeestjes. In de tuin vind je picknicktafels, bijenstal en speeltuin.

Meer over bezoekerscentrum

Geschiedenis

Rijke Amsterdammers bouwden in het begin van de zeventiende eeuw statige landhuizen in ’s-Graveland. Later werden de tuinen van deze landhuizen uitgebreid tot parken met lange lanen en waterpartijen. Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien ’s-Gravelandse buitenplaatsen verworven. De kapitale huizen hebben hun grandeur grotendeels behouden en in de tuinen is de geschiedenis van de aanleg nog te lezen.
Meer lezen over cultuurhistorie

Dieren en planten

Elke maand kun je genieten op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. In de natuurkalender vind je welke planten er bloeien, welke vogels van zich laten horen en nog meer interessante natuurweetjes.

Bekijk de natuurkalender van de buitenplaatsen >

Herstelplan 's-Gravelandse Buitenplaatsen

De buitenplaatsen raken in ras tempo ‘op leeftijd’. Natuurmonumenten heeft een ambitieus plan opgesteld om de buitenplaatsen te herstellen. Daar is ook uw hulp hard voor nodig!
Steun het herstelplan

word nu lid