Het is bijna zover! Elk jaar weer een sprookje. Vroeger zo'n eye-catcher dat de pers er veelvuldig over schreef. De beroemde krentenboompjes op Landgoed Eerde staan op springen. Vanaf midden april tot begin mei tooien de bossen zich weer in een oogverblindend wit bruidskleed.
Afgelopen weekend heeft Scoutinggroep Eerde met ongeveer 25 leden diverse bomen geplant op het landgoed. De geplante soorten, waaronder eik, haagbeuk, linde en lijsterbes, dragen bij aan een gevarieerd boslandschap.
Op de Sprengenberg werken we aan bodemverbetering. Met choppermaaisel en natuurlijke mest maken we de heide-akkertjes weer vruchtbaar. Binnenkort zaaien we winterrogge en boekweit in. Dit helpt niet alleen de bodem, maar trekt ook insecten en vogels aan. Een eeuwenoude methode die ook nu nog succes heeft.
Mooi nieuws, op de Sprengenberg gaf een grote groep bezoekers eind 2024 hun oordeel. De uitkomst? Een heel goed cijfer voor de Sprengenberg.
In 2024 heeft Sovon in opdracht van Natuurmonumenten een broedvogeltelling uitgevoerd op Landgoed Eerde. Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op over de vogelstand in dit afwisselende natuurgebied. Met 73 vastgestelde broedvogelsoorten, waaronder enkele bijzondere terugkeerders, laat de telling zien hoe de natuur zich hier ontwikkelt.
Vind jij het fijn om in de natuur te wandelen? En maak je gemakkelijk contact met mensen? Ga dan bij ons aan de slag als vrijwillig surveillant op Landgoed Colckhof bij Raalte.
Drie jaar geleden startte Natuurmonumenten een traject om de bodem te verbeteren op het Eerder Achterbroek. Onderzoek toont veelbelovende resultaten.
Wandel met een gids over de prachtige Sallandse Heide en ontmoet de schaapsherder, haar honden en de kudde op de heide.Nieuwsgierige schapen zoals Shaun, Flappie en Shrek zullen je vast en zeker begroeten!
Samen met Provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen werken we aan de Natura 2000 opgave in Eerderhooilanden. De werkzaamheden zijn in volle gang. Het project is naar verwachting eind 2024 afgerond.
Kwartel, veldleeuwerik, zomertortel, wie kent ze nog? Toen mijn grootouders mijn leeftijd hadden kwam je ze nog vrijwel overal tegen. Twee generaties later zijn ze vrijwel nergens meer te vinden.