Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

75 jaar bevrijding Limburg: Groeve De Schark geopend

75 jaar bevrijding Limburg: Groeve De Schark geopend

Waar

Sint-Pietersberg

Vertrekpunt

Maastricht, Groeve De Schark

Mergelweg 3596212 NJ Maastricht

Kosten
Volwassen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
Kinderen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
  • Gratis

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

75 jaar bevrijding Limburg: Groeve De Schark geopend

Unieke openstelling groeve De Schark

In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg en Open Monumenten Dag bieden we de unieke kans om een kijkje ondergronds in groeve De Schark te nemen. De vrijwilligers vertellen tijdens een rondleiding van een uur over de Amerikaanse soldaten, die op 24 december 1944 kerst hebben gevierd, ver weg van huis in deze mergelgrot. Na de mis schreven de jonge soldaten namelijk hun naam of  handtekening op de muur en deze zijn voor het grootste deel gedeelte nog intact, hoewel kwetsbaar omdat ze met houtskool op mergel zijn geschreven. Na 75 jaar is het goed om stil te staan bij het feit dat deze jonge mannen naar Europa zijn gekomen om mee te helpen ons te bevrijden. Voor Amerikaanse familieleden die een bezoek brengen aan de Schark blijft het een emotioneel moment, ook nu nog na 75 jaar.

1944:Ondergronds in Maastricht

Het speelde zich af met Kerst 1944 In Maastricht: in een deel van de eeuwenoude mergelgrotten in de Sint-Pietersberg, in groeve De Schark was een nachtmis. Het was een veilige omgeving voor een nachtmis van de in en rond Maastricht gelegerde Amerikaanse soldaten. Maastricht was al sinds 13 september 1944 bevrijd maar helemaal veilig was het nog niet in de regio. Zeker niet voor onze Amerikaanse vrienden die, ver van huis, maar graag net zoals thuis, een nachtmis wilden vieren. De Broeders van de Beyart zorgden  toen voor een veilige en geïmproviseerde ‘kerk’ in hun Groeve De Schark.

 
Monument voor onze bevrijders

De ondergrondse kerstviering in 1944 moet een speciale en emotionele kerst zijn geweest, in een omgeving  die al vaker in  tijden van nood een schuilplaats had geboden , waren militairen, broeders en burgers in grote saamhorigheid bijeen. Na de Mis schreven deze jonge soldaten hun naam of handtekening op de muur, met houtskool. De dag erna hebben soldaten zelfs in hun brief aan hun moeder verteld over deze bijzondere kerstavond. De Schark is dan ook een monument dat het waard is in lengte van jaren bewaard en gekoesterd te worden. Een monument voor onze bevrijders.Voor familieleden en bekenden van veel van deze soldaten, die de groeve naderhand bezochten, is het een emotionele ervaring om op de muur de naam te zien van hun vader,  grootvader of vriend.


De Stichting Herdenking Amerikaanse kerstviering 1944

De Stichting Herdenking Amerikaanse Kerstviering 1944 (SHAK 1944) werd opgericht in 1994. De organisatie bestaat uit vrijwilligers en het doel is jaarlijks de herdenking van de Amerikaanse Kerstviering 1944 te organiseren. Natuurmonumenten is sinds 1995 eigenaar van de Sint-Pietersberg boven-en ondergronds en ook van groeve De Schark. Zij zorgt op haar beurt voor de toegankelijkheid en veiligheid van De Schark.http://www.shak1944.org

Praktische informatie

* Kom te voet of met de fiets, er is beperkte parkeergelegenheid op de Mergelweg

* Het is 11 graden ondergronds dus houd rekening met je kleding

* Wandelschoenen zijn gewenst

* Zorg dat je een kwartier van te voren aanwezig ben

* Er zijn alleen op  zondag15 september rondleidingen: meld je voor één van de tijden aan

* Geschikt voor 12 jaar en ouder

 

 

logo