Cultureel

De Tachtigjarige Oorlog ondergronds

De Tachtigjarige Oorlog ondergronds

Waar

Sint-Pietersberg

  Activiteit

  De Tachtigjarige Oorlog ondergronds

  450 jaar geleden 80 jarige oorlog

  Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) begon. In dat kader worden het hele jaar door in heel Nederland en deels over de grens activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Al deze bijzondere activiteiten zijn te vinden op 80jaaroorlog.nl.

  Spaanse opschriften ondergronds in Maastricht

  Op 11 augustus om 16.30 kun je na vooraf je online te hebben aangemeld bij Maastricht Underground,  vanaf verzamelplek Slavante met de gids mee ondergronds, het grottenstelsel van Zonneberg in. Op de muren van de mergelgangen vind je Spaanse opschriften en de replica van de Nachtwacht. De originele Nachtwacht is in de 80-jarige oorlog gemaakt en heeft in de 2e Wereld Oorlog ondergronds in de kluis van grotten Noord gelegen.

  Praktisch

  • Tickets alleen verkrijgbaar via voorverkoop www.maastrichtunderground.nl/events
  • Prijs ticket € 6,00
  • Duur rondleiding ruim 1 uur
  • trek een trui of jas aan, in de grotten is het slechts 13 graden
  • Doe wandelschoenen aan
  • Verzamelen bij Slavante 1, Maastricht (bij ticketloket Maastricht Underground)

  Televisieserie NTR

  Vanaf 28 september komt de NTR met een 7-delige televisieserie ’80 jaar Oorlog’, gepresenteerd door Hans Goedkoop. De serie schetst de ontwikkeling van een relatief kleine opstand naar een grootschalige ‘professionele’ oorlog. Lokale verhalen nemen daarbij een belangrijke plaats in.

  Voor de jeugd start vanaf 30 september een 7-delige serie “Welkom in de 80-jarige oorlog”, een komische talkshow met bekende acteurs waarin de belangrijkste personen uit die tijd worden geïnterviewd en men terugblikt op de grote veld- en zeeslagen.

  Tentoonstelling Rijksmuseum

  Van 12 oktober t/m 20 januari 2019 laat het Rijksmuseum in de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog met bijzondere kunstwerken en spannende voorwerpen uit de tijd zelf zien hoe geweld, opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het onverwachte ontstaan van het huidige Nederland en België, zonder dat dat de bedoeling was.

  www.rijksmuseum.nl/80-jaar-oorlog

   

  De Tachtigjarige Oorlog ondergronds

  do. 25 okt. 2018 - 14:00