Ga direct naar inhoud
Sint-Pietersberg

Nieuws uit Sint-Pietersberg

 • 14 november 2023 | Lysan Wolf

  De ENCI-groeve als kraamkamer

  Nu de fabriek en het graven zijn gestopt, is de groeve een plek waar de natuur zijn gang kan gaan. In 2014 werd als onderdeel van het Plan van Transformatie, een helling in de groeve voorbereid om kalkgrasland te worden. Dit kalkgrasland begint zich goed te ontwikkelen. Zelfs nieuwe soorten vinden deze plek. Afgelopen jaar vond een studiegroepen van het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap in Limburg hier een populatie geelrandkromsprietwantsen. Deze soort komt voor in soortgelijke kalkgraslanden net boven Luik en heeft nu ook in Nederland een plek gevonden. Het kalkgrasland in de groeve fungeert hierbij als kraamkamer; een plek waar de omstandigheden dusdanig zijn dat de geelrandkromsprietwants zich voort kan planten en zo zijn leefgebied kan vergroten.

 • 16 oktober 2023 | Lysan Wolf

  De ENCI-groeve, een paradijs voor nieuwsgierige mensen

  De ENCI heeft voor cementproductie kalksteen afgegraven en daarbij zijn miljoenen jaren geschiedenis ‘bloot’ komen te liggen. Een paradijs voor geologen en nieuwsgierige mensen. Deze maand graaft de Afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV), met toestemming van Natuurmonumenten, een klein stukje kalksteen af.

 • 14 oktober 2023 | Lysan Wolf

  Arme bodem, rijke natuur

  De bodem is door gebruik van kunstmest en stikstofdepositie door de jaren heen steeds voedselrijker geworden. Op deze rijke bodem doen snelgroeiende grassoorten het goed, zo goed dat bijzondere en voor Nederland zeldzame soorten die langzamer groeien, geen kans krijgen om op te komen. Die biodiversiteit neemt af. Door de juiste maatregelen te nemen op het juiste moment en goed te blijven monitoren kunnen we proberen deze soorten terug krijgen. Op de Sint-Pietersberg werken we hier dagelijks aan.

 • 13 oktober 2023 | Lysan Wolf

  Ledenbijeenkomst op de Sint-Pietersberg

  Zondag 1 oktober ontving team Sint-Pietersberg 85 leden uit de Kempen, Midden- en Zuid-Limburg. De 85 aanwezigen kregen de kans om meer te weten te komen over de beheeruitdagingen op de Sint-Pietersberg en konden de ENCI-groeve bewonderen.

 • 11 oktober 2023 | Lysan Wolf

  Geen 889, maar 89

  De zeldzame kalkhellingen van de Sint-Pietersberg zijn een paradijs voor planten en dieren. Toch verdwijnen er steeds meer soorten, onder meer omdat er te veel stikstof in de bodem zit. Vanaf december 2023 voert Natuurmonumenten daarom werkzaamheden uit om het gebied te versterken. In het kader van de werkzaamheden is vorige week per ongeluk een vergunning aangevraagd voor de kap van 889 bomen in plaats van 89 bomen. Die aanvraag kwam vandaag in de openbaarheid.

 • 19 september 2023 | Lysan Wolf

  Kom je helpen op de natuurwerkdag in de ENCI-groeve?

  De natuur in de ENCI-groeve ontwikkelt zich snel. Om bijzondere planten en dieren een kans te geven, voert Natuurmonumenten allerlei werkzaamheden uit. Wil je weten wat er komt kijken bij het beheren van de natuur in de groeve en steek je graag de handen uit de mouwen? Kom dan naar de natuurwerkdag in de ENCI-groeve op zaterdag 7 oktober.

 • 13 september 2023 | Lysan Wolf

  Nieuwsbrief Sint-Pietersberg

  Natuurgebied Sint-Pietersberg is volop in ontwikkeling. Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen en actualiteiten is er sinds vandaag een digitale nieuwsbrief. Deze zullen we minimaal 4x en maximaal 8x per jaar uitgeven.
  Op deze website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Na aanmelding krijg je de volgende uitgave automatisch in je mailbox

 • 06 september 2023 | Lysan Wolf

  Speelnatuur van OERRR

  In de ENCI-groeve wil Natuurmonumenten een waterspeelplek voor kinderen aan leggen 'Speelnatuur van OERRR'. De plannen zijn klaar, de voorbereidingen voor de bouw zijn ook gedaan. We willen heel graag daadwerkelijk gaan bouwen maar momenteel ligt de vergunningsaanvraag stil vanwege stikstof.

 • 06 september 2023 | Lysan Wolf

  Evaluatie maatregelen Westhelling

  Op een mooie zomeravond is de westzijde van plateau Noord op de Sint-Pietersberg een fijne plek om de zonsondergang te kijken. Vele mensen weten deze plek te vinden. Al jaren ervaren bewoners aan de Mergelweg hier overlast van. In 2022 zijn er maatregelen getroffen waaronder het plaatsen van rasters  om te verhinderen dat mensen overlast veroorzaken boven de achtertuinen van de omwonenden.

 • 30 augustus 2023 | Lysan Wolf

  Fort Sint Pieter leeft!

  Het tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Zaterdag 9 september zijn er daarom allerlei activiteiten in en rondom Fort Sint Pieter. Boek een gratis rondleiding bij Maastricht Underground of bekijk de demonstraties van de Stadsschutterij van Maastricht en de handboogschutterij Sint Sebastiaan. Natuurmonumenten, die het fort beheert en het onlangs deels renoveerde, biedt bezoekers die dag een unieke mogelijkheid om in het bezit te komen van 'een stukje Fort Sint Pieter'. Zo kun je als bezoeker direct bijdragen aan het behoud van dit prachtige monument en bijbehorende verhalen.