Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzondere haaientanden gevonden in ENCI-Groeve Maastricht

14 december 2018 | Simone Prinsen

In de ENCI-groeve in Maastricht zijn onlangs 5 tanden gevonden van Squalicorax pristodontus, een uitgestorven haai met een lengte van 4 tot 5 meter. Natuurmonumenten werkt samen met overheden en omgeving (verenigd binnen de Stichting OntwikkelingsMaatschappij ENCI-gebied) aan de ontwikkeling van de ENCI-groeve in Maastricht naar een prachtig natuur- en recreatiegebied. Ook nu kunnen bezoekers al genieten van het bijzondere gebied. Onder hen geïnteresseerden in fossielen voor wie de ENCI-groeve een waar eldorado is. Om vrijwilligers van Natuurmonumenten te informeren over de geologische geschiedenis van het gebied zijn zij meegegaan met een van de groeve-excursies onder leiding van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. Tijdens deze excursie vond een van de deelnemers een tand van de uitgestorven haai. Twee weken later zijn nog eens 4 van deze tanden gevonden.

De gevonden haaientand

‘Squali’, een uitgestorven haai met flinke tanden

Tijdens de late Krijtperiode, rond 68-66 miljoen jaar geleden, was er op de plek waar nu de ENCI-groeve ligt een ondiepe subtropische binnenzee. Skeletten en kalkschalen van zeedieren stapelden zich op en vormden samen een dik pakket kalksteen. Fossielen komen in diverse lagen van de Krijtformaties in de groeve voor. Op zaterdagochtenden gaat de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg de groeve in op zoek naar haaientanden en andere fossielen zoals zee-egels, koralen, inktvissen en schelpen. Zaterdag 17 november vond Frans Frenken een tand van de soort Squalicorax pristodontus, de grootste soort makreelhaai die leefde in het Krijt. “Deze tand van ‘Squali’, zoals de haai door de leden van de Geologische Vereniging wordt genoemd, is toch wel een van de meest tot de verbeelding sprekende soorten. Het was wel hakken geblazen, want de laag met de meeste kans op succes – de Horizont van Lichtenberg – zit tussen andere hardere kalklagen ingeklemd.” De circa 2,5 centimeter grote, driehoekige afgeplatte tand is gekarteld en geschikt om zeeschildpadden, middelgrote vissen maar ook zeereptielen te verorberen. Zaterdag 1 december vond Mai Arets er maar liefst 4 op één ochtend.

Beleving van de ENCI-groeve

Natuurmonumenten wil op het moment dat de gehele groeve in 2020 aan haar wordt overgedragen, bezoekers de gelegenheid bieden om dit unieke gebied op verschillende manieren te beleven. Bijvoorbeeld tijdens excursies en kinderactiviteiten. In 2019 gaat Natuurmonumenten aan de slag met de voorbereidingen van een aansprekend activiteitenaanbod en het werven van vrijwilligers die het leuk vinden om mensen te begeleiden.

Simone Prinsen
Simone Prinsen