Ga direct naar inhoud
Nieuws

De ENCI-groeve, een paradijs voor nieuwsgierige mensen

16 oktober 2023 | Lysan Wolf

De ENCI heeft voor cementproductie kalksteen afgegraven en daarbij zijn miljoenen jaren geschiedenis ‘bloot’ komen te liggen. Een paradijs voor geologen en nieuwsgierige mensen. Deze maand graaft de Afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV), met toestemming van Natuurmonumenten, een klein stukje kalksteen af.

afgraving

Van kalksteenwinning naar natuurontwikkeling

De ENCI gaf vroeger toestemming aan de Afdeling Limburg van de NGV om een aantal keer per jaar de groeve te bezoeken en fossielen te zoeken. Inmiddels is de ENCI gestopt met de kalksteenwinning. Natuurmonumenten is nu de beheerder van de groeve waarbij de focus ligt op natuurontwikkelingen en het vergroten van de biodiversiteit. De natuurontwikkeling op deze bijzondere plek is onlosmakelijk verbonden met het verleden, want de bodem bepaalt wat er kan groeien. Tijdens de groeve-excursies vertellen de gidsen van Natuurmonumenten je daarom alles over het ontstaan van ‘mergel’ (officieel heet het kalksteen), kalksteenwinning en ook alle schatten die er zijn gevonden, zoals mosasaurussen.

Geologisch onderzoek en excursies

Nog altijd zijn leden van Afdeling Limburg van de NGV actief in de groeve. Enkele keren per jaar, tussen april en oktober, komt een speciale werkgroep geologisch onderzoek uitvoeren. Op deze dagen organiseert Natuurmonumenten, in samenwerking met de Afdeling Limburg van de NGV, geologische excursies waarbij de deelnemers een kijkje kunnen nemen bij de opgravingen. Ook organiseert Natuurmonumenten een fossielen-dag voor kinderen.

Afgraven

Omdat een belangrijke onderzoekslaag moeilijk bereikbaar is, is door de Afdeling Limburg van de NGV een verzoek bij Natuurmonumenten ingediend om ter plaatse een dunne laag kalksteen af te graven. Net boven de ‘Horizont van Lichtenberg’ (de laatste etage van de Krijt-periode), wil men nader onderzoek doen naar fossielen van dieren en planten die ca. 67 miljoen jaar geleden leefden.

Natuurmonumenten heeft toestemming gegeven om deze graafwerkzaamheden uit te voeren. Op 13 oktober is onder toezicht van een ecoloog van Natuurmonumenten een beperkte laag, van 0,5 m diep, 1 meter breed en 15 m lang, afgegraven.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar wat er zoal in kalksteengroeves gevonden wordt? Word lid van de Afdeling Limburg van de NGV of ga mee op een excursie van Natuurmonumenten in de ENCI-groeve, onderdeel van natuurgebied Sint-Pietersberg.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht