Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoor de oehoe

19 december 2022 | Lysan Wolf

Nog even en dan is het januari en begint het zogenaamde 'baltsen'. De mannetjes oehoe roept dan veelvuldig om het vrouwtje te verleiden. Hij wil haar de nestplekken laten zien waar hij in november en december zo hard aan heeft gewerkt. Hij heeft zelfs al wat voedsel klaargelegd voor haar zodat ze zich helemaal welkom voelt. Mocht je in januari, net voor zonsondergang richting de Kiekoet lopen...dan kun je hem verwachtingsvol horen roepen. Maar ook op andere momenten in het jaar klinken er oehoegeluiden uit de vallei.

oehoe mannetje ENCI-groeve

Marjon doet onderzoek naar uilen en komt dagelijks in het gebied. Zij herkent de verschillende oehoegeluiden en dankzij haar opnamen en muzikale gehoor kan zij zelfs de oehoe-individuen van elkaar onderscheiden.

Half november 2022 nam zij dit geluidsfragment op in de Oehoevallei. Je hoort beide oehoeparen die verblijven in de ENCI-groeve. Dankzij het onderzoekswerk van Marjon weten we dat dit fragment een territoriale roep is. Het moet zoiets zijn als: 'Waar zit jij nu?' 'Zit jij nog steeds daar?' 'Ja, ik zit hier.' 

territoriale roep oehoeparen in de ENCI-groeve

Vind je het leuk om meer oehoegeluiden te horen of meer te weten over de oehoe? Ga mee met de winterwandeling op 28 december en ontmoet onze uilenexpert en andere boswachters op natuurspotplek de Kiekoet of luister deze podcast.

 

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht