Ga direct naar inhoud
Nieuws

Maaien als natuurbeheer

22 juni 2021 | Bianca de Craen

Deze periode wordt er volop gemaaid op de Sint-Pietersberg: de collega’s van Natuurmonumenten op de tractor met maaimachines, Jeroen en Enzo, rijden af en aan. We maaien op onze (kalk) graslanden altijd pas na half juni in verband met alle bloemen en insecten (vlinders). Uiteindelijk gaan we, als de bloemen zaad hebben gevormd, toch maaien en voeren we het maaisel af om de graslanden nog meer te verschralen voor uiteindelijk nog meer kruiden en bloemen.

maaien op de Sint-Pietersberg

Maaien voor meer bloemen en insecten

Dit natuurgebied heeft een kalkrijke ondergrond en is daardoor potentieel geschikt voor veel bijzondere plantensoorten, zoals allerlei orchideeën, veldsalie en zonneroosje. Deze planten hebben echter behoefte aan een voedselarme bodem.  Doordat er op veel plekken nog een overschot aan voedingsstoffen in de bodem zit (deels voormalig agrarisch gebruik) kunnen deze bijzondere planten zich niet overal ontwikkelen. Om het nog beter uit te leggen heeft Mat Snijders een filmpje gemaakt tijdens een interview met Guido. Op de tractor Enzo en Jeroen. Door te maaien nemen we dus de voedingsstoffen weg, zogenaamd verschralingsbeheer. 

Uitgekiend hooilandenbeheer

Om er voor te zorgen dat de planten die er al staan zaad kunnen maken voor volgend jaar maaien we niet overal tegelijk. Sommige plekjes slaan we over, of maaien we pas later in het jaar of pas volgend jaar. Dit is ook beter voor de vele vlinders en andere insecten die op de berg voorkomen. Voor hen blijft zo altijd nectar, stuifmeel en schuilgelegenheid beschikbaar. Uiteindelijk moet het verschralingsbeheer er voor zorgen dat de Sint-Pietersberg nog mooier wordt, en er nog meer planten- en diersoorten kunnen leven.

Bianca de Craen
Bianca de Craen