Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mooie waarnemingen van dag- en nachtvlinders

07 juni 2021 | Bianca de Craen

Vlinder monitorder Jacques van Mastrigt heeft tijdens zijn wekelijkse ronde over de Sint-Pietersberg begin juni de Theunisbloempijlstaart, een bijzondere nachtvlinder waargenomen! “Dit soort zie je zelden”! Het is een Europees beschermde soort dag actieve nachtvlinder die (de naam zegt het al) voor zijn voedsel afhankelijk is van de Theunisbloem. “Het beheer is van groot belang: niet alles begrazen en maaien op de kalkgraslanden, altijd een deel laten staan” is zijn advies aan Natuurmonumenten.

parende icarusblauwtjes

Beheer graslanden

De begrazing met onze Mergellandschapen en Nederlandse Landgeiten onder leiding van de herder en zijn hond en het maaibeheer luistert dus heel nauw!  Wij maken ons namelijk ernstig zorgen over de snelle afname van insecten. In onze natuurgebieden helpen wij ze door slim te maaien, veel dood hout te laten liggen en bloemrijke akkers-akkerranden te maken. Help je mee insecten te redden in je eigen omgeving? 

Argusvlinder doet aan hill-topping

Vrijwilliger Jacques van Mastrigt nam tijdens zijn wandelingen over de berg ook nog de zeldzame Argusvlinder waar op d’n Observant. Behalve de koninginnenpage doet ook de in Zuid-Limburg zeer zeldzaam geworden Argusvlinder daar aan hill-topping. Op de heuveltoppen ontmoeten deze mannetjes en vrouwtjes vlinders elkaar.  Deze Argusvlinder heeft als voedselplant grassen en heeft blijkbaar houten hekken nodig om eitjes te leggen en waar vervolgens de rupsen van de argusvlinder weer leven. Jacques nam ook nog 5 Veldparelmoervlinders waar tijdens zijn vlinderronde op de berg dus zijn dag kon niet meer stuk!

Parende Icarusblauwtjes

Vrijwilligers Wilma Arink en Nel Houtenbos, die specifiek de kalkgraslanden in de groeve monitoren, hadden helemaal de hoofdprijs: parende Icarusblauwtjes op rolklaver en vastgelegd op foto! Deze kom je vaker tegen maar parend is wel bijzonder. Daarnaast hebben zij  ook 1 Veldparelmoervlinder gespot. De rupsen van de Veldparelmoervlinder eten van de smalle weegbree; de vlinder houdt ook van warmte. In de groeve is er in ieder geval een warm microklimaat en het zou ook nog zomaar kunnen dat deze vlinder profiteert van de klimaatopwarming. Wilma en Nel monitoren al ruim een jaar deze kalkgraslanden op flora en fauna. Zij zijn behalve vrijwilliger bij Natuurmonumenten ook bezig met de opleiding natuurgids.

 

Veldparelmoervlinder op kalkgrasland

Veldparelmoervlinder op wilde margriet op kalkgrasland

theunisbloempijlstaart

Theunisbloempijlstaart

Bianca de Craen
Bianca de Craen