Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Tiengemeten

Tiengemeten, wandelaars, hooglanders, kust

Het pontje naar Tiengemeten

Als ik op de pont stap naar eiland Tiengemeten in het Haringvliet, krijg ik altijd een vakantiegevoel. Als boswachter zorg ik dat de natuur hier optimaal de ruimte krijgt. Na twaalf jaar zien we verbluffende resultaten. Het natuureiland is een oase van rust, en leefgebied van bever en zeearend. En dat op steenworp afstand van Rotterdam. Koop hieronder alvast je pontkaartjes!

Eduard Reuvers
Eduard Reuvers

Boswachter van dit gebied

Meer over Tiengemeten
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  In het haventje van Tiengemeten stappen dagelijks wandelaars van de pont. Hun doel: het eiland ontdekken in een dag. Maar dat is eigenlijk te kort. Er valt hier zoveel te zien en beleven. Je loopt van een nostalgisch platteland zo de bloemrijke weides in en vandaar weer naar moerassige rietlanden. Zo dicht bij de grote stad Rotterdam vind je hier stilte en rust. En dan te bedenken dat dit natuureiland een aantal jaren geleden er nog volstrekt anders uitzag.

  Op de plek waar nu stoere runderen grazen en bevers zwemmen, lagen eerder strakgetrokken aardappelakkers. Eind vorige eeuw ontstonden de wildste plannen voor een andere bestemming van Tiengemeten. Van dumpplaats voor verontreinigd slib tot vliegveld, van bungalowpark tot kerncentrale. Maar de natuur won en Natuurmonumenten kreeg het beheer in handen.

  Een gat in de dijk: landbouwgebied wordt natuureiland

  De omvorming begon in 2007, en het wordt nog ieder jaar mooier. In dat eerste jaar groeven we aan de zuidkant een gat in de dijk en de eerste kreken. Hierdoor ontstond een zogenoemd wetland, deels onder invloed van de rivier en deels als uitgestrekt moeras. Maar we lieten de natuur niet alle geschiedenis opslokken. In de oudste polder van het eiland (in het westen) herstelde Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap.

  Weemoed

  Tiengemeten bestaat uit drie gebieden, ieder met een eigen charme en natuur. In het oosten ligt het gebied Weemoed. Hier waan je je in het boerenland van de 19e eeuw. Op de kleinschalige akkers groeien ouderwetse groenten als pronkboon en biet. In de boomgaard hangen appels en peren en in de weitjes en op de dijk grazen Nederlandse trekpaarden. Hier vind je ook de herberg.

  Weelde

  In het midden van Tiengemeten ligt het deel dat we Weelde hebben genoemd. Het bestaat uit ruig grasland en open watermoeras. Een walhalla voor vogelaars. In de wintermaanden is het één drassige vlakte met vooral bergeenden, slobeenden, wintertalingen en heel veel ganzen. In het voor- en najaar vallen de voedselrijke slikplaten droog. Dan zie je kluten, wulpen, scholeksters, reigers en lepelaars landen. Zij eten hun buikje vol voor ze hun trektocht voortzetten.

  Wildernis

  In het westen van het eiland vind je slikken en moerassen. Dit deel noemen we Wildernis en is het minst toegankelijk. Het is een zoetwatergetijdengebied waar je naar hartenlust kan struinen. Je voelt het meteen als je laarzen zich vastzuigen in de modder: hier is het water de baas, met kreken die na het doorprikken van de dijken zijn ontstaan. Een dynamisch gebied met wilde natuur.

  Waternatuur

  Het Haringvliet is sinds 1970 door een dam met sluizensysteem afgesloten van de Noordzee. Maar daar komt verandering in. In het najaar van 2018 gaan deze Haringvlietsluizen op een kier. Door deze ‘kier’ kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden stroomopwaarts.

  Tiengemeten vormt in deze dynamiek een belangrijke verbinding tussen de Biesbosch en de Voordelta; de ondiepe Noordzee voor de monding van het Haringvliet. De kreken op het eiland zijn belangrijk voor waterinsecten en paaiende en opgroeiende vissen. Dit trekt weer talrijke vogels aan die hier voedsel zoeken. Inmiddels zijn er ook nestelende zeearenden te zien en heeft de bever er zijn burcht gebouwd.

  Onbewoond eiland?

  Tiengemeten is nog net niet helemaal onbewoond; het telt nog vijf woningen. Zo heeft zorgboerderij De Idahoeve 26 permanente bewoners, die samen voor de boerderij en boerenland zorgen.

  Kom slapen op Tiengemeten

  Wil je zelf even op het bijna onbewoonde eiland wonen? Dat kan! Je kunt overnachten in de herberg, maar ook een sluiswachterswoning of historische boerderij als vakantiewoning huren. Als de laatste pont is overgevaren, is het écht stil. Je ziet de vogels op zoek gaan naar een slaapplek en de ondergaande zon – een heerlijk vrij eilandgevoel. Bekijk hier onze vakantiewoningen op Tiengemeten.

  Kom naar Tiengemeten

  Geen zin om te wachten voor de kassa? Bestel dan hier je ponttickets en bekijk de ponttijden.

  Bestel je ponttickets / bekijk de ponttijden

  Startpunt van je avontuur

  Vanaf de pont loop je zo naar Bezoekerscentrum Tiengemeten, een ideaal startpunt van je avontuur op Tiengemeten. Je kan hier ook een fiets huren.

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
  filter plus

  Speelnatuur Tiengemeten

  Kinderen kunnen uit hun dak in Speelnatuur van OERRR, vol bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Je kan er hutten en vlotten bouwen, dammen leggen en dwalen in het doolhof.

  Ruig dagje uit
  filter plus
  Tiengemeten

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Bijzondere bomenroute op Tiengemeten

  Op een natuureiland waar bijna geen bomen staan, kun je je juist verwonderen over de paar bomen die er wél staan. Wandel over eiland Tiengemeten langs de bomen met een bijzonder verhaal of met een indrukwekkende geschiedenis.

  • 10.57 km
 • Wandelen

  Wandelroute over eiland Tiengemeten

  Eerst met de pont over het Haringvliet, dat is al een beleving op zich! Op natuureiland Tiengemeten ontdek je een oase aan leven met Schotse hooglanders, bevers, duizenden vogels en de koning der roofvogels, de zeearend. De route is in te korten tot 1,2 km.

  • 8.2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Tiengemeten
  • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
  • (0186) 660 214
  • [email protected]
  • Vanaf de A29 Rotterdam-Zierikzee afslag Numansdorp/Zuid-Beijerland, na afslag richting Zuid-Beijerland, vervolgens borden Tiengemeten (veerdienst) volgen. Aan de vaste wal is een groot parkeerterrein. Adres navigatiesysteem: Nieuwendijk 1, 3284 KR te Zuid-Beijerland.

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Tiengemeten

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Tiengemeten

  Wat wij hier doen

  Nieuwe natuurparel

  Aan het Tiengemeten van vandaag ligt een heel natuurplan ten grondslag. Dit plan ontwikkelden we samen met de overheid. We staken dijken door, groeven kreken en zorgden dat het Haringvlietwater weer vrij in en uit kon stromen. De voormalige akkers werden drassig en staan soms helemaal onder water. Ze veranderden in slikken, riet- en biezenvelden, nat grasland, ooibossen en ruigten. Daarmee ligt er een natuurparel middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. We zorgen goed voor deze parel. Talrijke bijzondere plant- en diersoorten keerden terug naar het eiland. Dankzij vaarverbindingen, fiets-, wandel- en struinroutes en bijzondere uitkijkpunten zorgen wij ervoor dat ook jij kunt genieten op Tiengemeten.

  Help mee om de natuur te beschermen
  logo