Vorig jaar spotten we al de kleine ijsvogelvlinder in Duivelshof. Een ideaal gebied voor deze vlinder. Ze voelen zich thuis op heidevelden, bij poelen en in struiken die langzaam overgaan in de bosrand. Dit jaar kwamen we deze zwart-witte fladderaar ook tegen in Krabbeveld en Roderveld.
Toen ik 12 jaar geleden begon bij Natuurmonumenten was het Grintenbos al een begrip. En we mogen met gepaste trots zeggen dat het nog steeds een succesvol project is. Rond de 2000 kinderen per jaar die een ochtend komen leren en spelen in het Grintenbos. De verwondering op kindergezichten tijdens hun ontdekkingstocht in de natuur geeft vrijwilligers de energie om continu alles uit het project te halen.
Dit jaar telden de vrijwilligers het hoogste aantal heideblauwtjes ooit in Duivelshof. Dat tellen is een secuur en intensief werk. Naast heel veel heideblauwtjes werd ook de gevlekte witsnuitlibel na jaren afwezigheid weer gesignaleerd.
Eindelijk konden we weer starten met de natuureducatie-programma’s in het Grintenbos. Een vrijwilligersteam ging met goede moed en veel gezelligheid twee jaar stof en vuil te lijf in de Kateaker, het houten gebouw in het Grintenbos. Al bijna 20 jaar lang brengen praktisch alle basisschoolkinderen uit Haaksbergen een bezoek aan dit bos.
Onlangs startten we alle vrijwilligerstrainingen weer op. Verschillende veiligheidstrainingen, gastvrijheidsworkshops en maaicursussen konden eindelijk weer plaatsvinden. Vrijwilligers blij, boswachters blij en de natuur vaart er wel bij. Vrijwilliger Bart deelt zijn ervaring.
De laatste weken verzetten de vrijwilligers veel werk om de heide op het Krabbeveld in ere te herstellen. Een bijzonder heideperceel in De Snippert, tussen Losser en Oldenzaal.
De natuurherstelmaatregelen in Buurserzand worden hervat na een winterstop van ongeveer drie maanden. Er wordt in verschillende deelgebieden gewerkt; vorig jaar is met name gewerkt aan de west- en oostkant van Buurserzand. Dit jaar komen de andere delen aan de beurt.
Natuurmonumenten werkte graag mee aan het project ‘Kijken in de grond’. Een samenwerking van studio Stephan Schagen en Chrith-architects, gespecialiseerd in circulair en ecologisch bouwen. Ze zijn voortdurend op zoek naar een samenspraak van ruimtelijke oplossingen en natuurlijke materialen - voor een gezonde leefomgeving. Koren op onze molen, een bijzonder project.
De Vlindertelgroep Losser gaat elke zomer meerdere keren in het donker op pad om te nachtvlinders te tellen. Nachtvlinders hebben op het eerste oog een beetje saaie, eentonige kleuren. Hoe bijzonder is het dat deze vrijwilligers zoveel soorten kunnen onderscheiden en dat er jaarlijks een overzichtelijk verslag naar ons toekomt.
Januari, een nieuw jaar en veel mensen die zich aan de goede voornemens proberen te houden. Variërend van goede eetgewoonten, ommetjes-apps, stappentellers en ‘wandel-de-corona-en-kerstkilo’s-weg’. Dus ik deed een rondje langs mijn collega’s. Ik ga wandelen en neem mee ….