Vlakbij de Duitse grens ligt een stukje onontdekt Twente met heel veel natuur. Het Buurserzand bijvoorbeeld, een uitgestrekt heidegebied. Deze heide is, in tegenstelling tot veel andere heidegebieden, zompig en nat. Met alle verrassingen van dien. Hier klopt de groene specht mieren uit de grond en bloeit de zeldzame klokjesgentiaan. Uitkijkpunt Rietschot is de perfecte plek om vogels te spotten. En stap op een warme dag in de zomer zeker af bij het Buursermeertje om te zwemmen. Daarna kun je fris op weg naar het Buurserveen, op de grens met Duitsland. Samen met Duitse collega's werken de boswachters van Natuurmonumenten hard aan het nat houden van de heide.
85 -> 24 -> 240 -> 24 -> 21 -> 37 -> 36 -> 360 -> 35 -> 40 -> 50 -> 47 -> 470 -> 471 -> 48 -> 480 -> 48 -> 41 -> 80 -> 81 -> 811 -> 81 -> 810 -> 81 -> 49 -> 77 -> 84 -> 540 -> 54 -> 76 -> 83 -> 760 -> 83 -> 82 -> 521 -> 85
Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.
In de 19e eeuw werd Grintenbosch aangelegd in Engelse landschapsstijl, met kronkelende paden, statige beukenlanen en solitaire bomen.
Naast het Stepelerven ligt natuurgebied Stepelerveld. Vroeger was dit een eentonig dennenbos, maar dit is langzaam maar zeker aan het veranderen in een gevarieerd bos met een verscheidenheid aan loofbomen.
Voor wie wat meer wil weten over het Buurserzand, wie even lekker wil uitblazen op het terras (of wil schuilen voor de regen) en voor wie leuke natuurcadeautjes zoekt, zoals bijvoorbeeld de welbekende bommelasbitter, is de Wakel een prima plek om af te stappen.
Bij Het Rietschot is natte heide afgegraven, waardoor op veel plekken ondiep water aanwezig is. Dat maakt het gebied interessant voor vogels, zoals zomertalingen, de groenpootruiter en de bosruiter
Natte en droge heide wisselen elkaar af in het Buurserzand. En daardoor vind je hier verrassend veel soorten dieren en planten. Zoals de jeneverbesstruiken, die soms meer dan 150 jaar oud zijn.
Voor het vogelkijkscherm aan de Gervinkshoekweg zul je als vogelaar echt even de tijd moeten nemen.
Hier, op de grens met Duitsland, slopen vroeger smokkelaars rond. Nu vind je hier nog 30 ha zeldzaam en dus goed beschermd hoogveen.
Eén van de mooiste hoogveengebieden van Nederland ligt tussen Haaksbergen en de Duitse grens. Het is een prachtig natuurgebied met drassig hoogveen, grote heidevelden, bosjes en grasland. Deze afwisselende natuur levert ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna op, zoals de adder of het wollegras.
In het Haaksbergerveen grazen Veluwse heideschapen, Schoonebekers, Zwartblessen, Swifters en Blauwe Texelaars. Al deze verschillende schapensoorten zorgen dat het Haaksbergerveen gezond blijft.
Het Buurserzand is een restant van een uitgestrekt heidelandschap. Deze heide was in het verleden een belangrijk onderdeel van het esdorpenlandschap. Restanten hiervan vindt je nog rond het dorp Buurse en in het dal van de Buurserbeek.