Fietsen

Fietsroute Stiltegebieden in Twente

Fietsen

Fietsroute Stiltegebieden in Twente

Sssst! Waar vind je nog echte stilte in ons land? In Twente! Deze route begint in Oldenzaal, maar eenmaal uit de stad laat je de hectiek van alledag achter je. De route voert je langs vier rustige lommerrijke natuurgebieden: Snippert, Egheria, Duivelshof en Boerskotten. Egheria staat bekend als stiltegebied, Boerskotten ligt weliswaar aan twee kanten van de A1. Maar dankzij een ecoduct en wildpassages laten zelfs kieskeurige dieren als de das zich niet afschrikken en vinden hier hun rust. Op deze route vind je niet alleen stilte, maar ook afwisseling. Je fietst langs landgoederen, een arboretum (bomentuin), natuurlijk beheerd bos, heide, akkers en weiden vol kruiden en bloemen en een berg. Wil je na het fietsen nog meer ontdekken? De boswachters van Natuurmonumenten organiseren in deze gebieden regelmatig excursies.

Knooppunten fietsroutes

64 -> 63 -> 732 -> 73 -> 730 -> 731 -> 733 -> 60 -> 190 -> 192 -> 67 -> 19 -> 671 -> 670 -> 721 -> 72 -> 720 -> 18 -> 180 -> 13 -> 140 -> 14 -> 11 -> 17 -> 71 -> 650 -> 710 -> 65 -> 34 -> 66 -> 641 -> 64

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1TOP Oldenzaal (641)

Waar moet je voor kiezen als je gaat fietsen in en om Oldenzaal? De Tankenberg is een heuvel van 85 meter hoog, het hoogste punt van Overijssel. Het is ideaal voor een fietstocht om te genieten van de Twentse natuur. Aan de rand van Oldenzaal ligt stadspark Kalheupink, aangelegd door de familie Gelderman voor een Engelse schoondochter. Het Kalheupinkpark wordt daarom ook wel de Engelse Tuin genoemd.

TOP Oldenzaal
TOP Oldenzaal (641)

2Tankenberg (732)

Op landgoed Egheria ligt de Tankenberg. Met 85 meter een flinke klim op de fiets. Bovenop heb je een magnifiek uitzicht over het landgoed en kijk je tot in Duitsland. De koepel op de berg schijnt op een kruising van energiebanen te staan.

Uitzichtpunt Tankenberg
Tankenberg (732)
Uitzicht Tankenberg
Tankenberg (732)

3 Pannenkoekhoes De Stroper (730)

Welkom in Pannenkoekhoes De Stroper. De heerlijke pannenkoeken worden ambachtelijk bereid volgens een traditioneel Hollands recept. Pannenkoekhoes de Stroper heeft overheerlijk eigengemaakt gebak. ‘Pancakes and pastry’ met Twentse slag en gastvrijheid. Nu is het tijd om Twente te verwennen!

Pannenkoekhoes De Stroper
Pannenkoekhoes De Stroper (730)

4Natuurgebied Egheria (731)

Textielfabrikant Ten Cate vernoemde dit landgoed naar zijn vier zonen: Egbert, Hendrik, Richard en Arnold. In dit stiltegebied hoor je alleen vogels en de kabbelende beekjes.

Landgoed Egheria
Natuurgebied Egheria (731)
Natuurgebied Egheria
Natuurgebied Egheria (731)

5Erve Middelkamp (733)

Op Erve Middelkamp zijn verschillende bouwstijlen uit verschilend eeuwe te zien. De boerderij, met de kenmerkende strokruizen, en voormalige varkensstal komen uit het begin van de 20e eeuw. De hooischuur, die oorspronkelijk uit Fleringen komt, stamt uit de 18e eeuw en deze eeuw is er op zolder een vergaderruimte gebouwd in een soort van 'glazen doos', zodat het historische gebouw zo min mogelijk werd aangetast.

Erve Middelkamp
Erve Middelkamp (733)

6 TOP De Lutte (190)

Voor iedere Twentenaar betekent het Lutterzand plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur. De gevarieerde natuur en het glooiende landschap bieden onderdak aan tal van vogels. Zo is de oever van de Dinkel het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

IJsvogel
TOP De Lutte (190)

7VVV Dinkeldal De Lutte (192)

Bij de VVV in De Lutte helpen ze je graag op weg in deze bijzonder mooie omgeving. Met de landgoederen en natuurgebieden die hier in de buurt liggen is dat natuurlijk ook niet zo moeilijk: Snippert, Egheria, Duivelshof en Boerskotten liggen bij wijze van spreken om de hoek.

VVV Dinkeldal De Lutte
VVV Dinkeldal De Lutte (192)

8Arboretum Poort Bulten (671)

Het parkachtig aangelegde Arboretum Poort Bulten telt ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Ook goed begaanbaar voor mensen met een (visuele) beperking.

Arboretum Poort Bulten
Arboretum Poort Bulten (671)
Arboretum Poort Bulten
Arboretum Poort Bulten (671)

9IJsboerderij 't Loaboerke (670)

't Loaboerke komt aan zijn naam door de erfnaam van de oude boerderij, de Loaboer, Twents voor 'boerderij in het bos'. Nu is een deel van de oorspronkelijke boerderij verbouwd tot ijsboerderij. Op geheel ambachtelijke wijze wordt hier schepijs geproduceerd.

IJsboerderij 't Loaboerke
IJsboerderij 't Loaboerke (670)

10 Boerderijwinkel De Veldmaat (721)

Boerderijwinkel De Veldmaat ligt aan de rand van het natuurgebied De Duivelshof. De Limousinrunderen grazen veel op grond van Natuurmonumenten. De grond wordt niet bespoten en word bemest met stromest uit de eigen potstallen. Je kunt hier prima terecht voor een eerlijk en puur stukje vlees.

Boerderijwinkel De Veldmaat
Boerderijwinkel De Veldmaat (721)

11 Duivelshof (720)

Komt Duivelshof aan zijn naam doordat de duivel er mensen achterna zat? Door een rechter die duivelse straffen oplegde? Of door een duivelse landheer die zijn pachters in de kelder opsloot als ze niet konden betalen? Tegenwoordig is er niets duivels meer te vinden in dit mooie natuurgebied: loop over kleine bruggetjes of langs nostalgisch hekwerk en geniet van de heide, bos, akkers en grasland.

Duivelshof
Duivelshof (720)

12Restaurant Denekamperdijk 59 (180)

Twentse gastvrijheid in een nieuwe jasje, dat is wat u mag verwachten op onze nieuwe locatie. Een van vroeger al bekende toeristische locatie, vanaf dit jaar ook met mogelijkheden voor een drankje, lekker eten, een ijsje, ruim terras met landelijk uitzicht en een overzichtelijke nieuwe speeltuin voor jong en oude kinderen.

Restaurant Denekamperdijk 59
Restaurant Denekamperdijk 59 (180)

13Steenfabriek de Werklust (140)

Steenfabrieken staan meestal naast kleirijke fabrieken. Steenfabriek de Werklust is een uitzondering: terwijl er in geen velden of wegen een rivier te zien duikt de fabriek plotseling op langs de weg tussen Oldenzaal en Losser. Alle onderdelen van vroeger zijn nog aanwezig, van de kleigroeve tot de ringoven waarin de stenen werden gebakken.

Steenfabriek de Werklust
Steenfabriek de Werklust (140)
Steenfabriek de werklust
Steenfabriek de Werklust (140)

14Boerskotten (650)

Zelfs wanneer je een fanatieke fietser bent is het weleens leuk om je fietsroute af te wisselen met een wandeling. Dan is Boerskotten een goede keuze: het is prachtig wandelgebied waar je loopt langs weilanden met mooie houtwallen, of je geniet er van schaduw onder de majestueuze loofbomen.

Boerskotten
Boerskotten (650)

15Landgoed Snippert (710)

Zeker als je vroeg gaat fietsen, kom je niemand tegen hier. Behalve dan misschien een bunzing, haas, hermelijn, konijn, ree of vos.

Landgoed Snippert
Landgoed Snippert (710)
Paard en ezel Snippert
Landgoed Snippert (710)

16Dinkel

Deze rivier meandert vanuit Duitsland bij Losser ons land in. De oevers zijn het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

IJsvogel
Dinkel
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.