Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Kom naar de Open Monumenten Dag Wytsemakooi

10 september 2019 | Hanne-Wil Kievitsbosch

In het hele land opent Natuurmonumenten tientallen van haar cultuurhistorische gebouwen of andere locaties die vaak niet toegankelijk zijn voor bezoekers.Op zaterdag 14 september 2019 nemen gidsen van Natuurmonumenten je mee op stap door de gerestaureerde Wytsemakooi bij Uithuizermeeden. Een cultuurhistorische parel op het Groninger Hogeland. 

Wytsemakooi voor de restauratie

Wytsemakooi Uithuizermeeden

Tientallen jaren achter elkaar ving de kooiker hier wilde eenden om in z'n onderhoud te voorzien, maar de kooi fungeert al lang niet meer als vangkooi. Vroeger hoorde de kooi bij de Rensumaborg in Uithuizermeeden. Oorspronkelijk wordt deze eendenkooi al rond 1670 genoemd in geschriften, maar waarschijnlijk is de kooi ook nog wel iets ouder.

Restauratie

De kooi die sinds de jaren negentig naar Natuurmonumenten over ging, verwilderde steeds meer. Tot in 2017 Natuurmonumenten startte met herstelwerkzaamheden. De plas werd uitgebaggerd, opgeschoond en weer toegankelijk gemaakt. Sinds vorige zomer is een groep vrijwilligers actief met het herstel van twee van de zes vangarmen. Kom je een kijkje nemen op 14 september? Aanmelden kan via de website. Toegang is gratis. 

Hanne-Wil
Hanne-Wil Kievitsbosch
logo