Natuurgebied

Vlietlanden

Echte koekoeksbloemen op de Vlietlanden

Welkom in Vlietlanden

Dit laagveengebied heeft nog echt ouderwets Nederlandse natuur. Beleef de brede vaarten vanaf het water of pak de wandelroute met zicht op de bloemrijke graslandjes.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Vlietlanden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Vlietlanden in Midden-Delfland is een veengebied met echte ouderwetse Nederlandse natuur. Dit natte land is nooit ingepolderd, wat bijna nergens voorkomt in Nederland. De bodem is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende polders. Beleef dit stukje oer-Hollandse natuur vanaf het water.

  Vlietlanden, bloemgrasland Natuurmonumenten

  Laagveengebied vlakbij Rotterdam

  Het gebied bestaat uit:

  • open water, met brede vaarten om op te varen
  • moerasbos, met een blauwe reigerkolonie
  • riet- en hooilandjes, met zeldzame planten en weidevogels

  Bloemenzee in het voorjaar

  In het voorjaar zijn de hooilandjes prachtig om langs te varen. Ze staan vol gele dotterbloem en paarse pinkster- en koekoeksbloem. Of kom wandelen. Via de wandelroute heb je prachtig zicht op de bloemen! Help mee dit prachtige landschap voor de toekomst te bewaren.

  Bewoners van de Vlietlanden

  In het bos broeden zo’n tachtig blauwe reigerpaartjes. Andere vogels in het natuurgebied zijn kuifeend, kievit, grutto en roofvogels als bruine kiekendief en buizerd. Een bijzondere zoogdiersoort die in de Vlietlanden voorkomt, is de noordse woelmuis. Deze bedreigde muizensoort voelt zich thuis in de waterrijke Vlietlanden.

  Grutto

  Grutto's strijden om territorium

  Wandelen, fietsen of varen

  Er is genoeg te beleven in de Vlietlanden! Zo loopt er een 17 km lange wandelroute rond de Vlietlanden. Deze gaat langs middeleeuws moeras en hedendaagse polder. De route is in te korten tot 10 km. En er loopt een fietspad langs het gebied met verschillende uitkijkpunten. Heerlijk om Midden-Delfland te ontdekken!

  De vaarten rond het gebied zijn toegankelijk voor kano’s en roeiboten die je kunt huren in de omgeving, bijvoorbeeld bij Watersportcentrum Vlietland. Er zijn vaartochten waarbij de boswachter vertelt over de geschiedenis en de natuur. Hij werkt al jaren in het gebied en kan over elke plant en vogel een mooi verhaal vertellen.

  Kijk in de activiteitenagenda of er vaartochten op de planning staan.

   

  Ontdek Midden-Delfland op de fiets!

  Wie op de fiets door Midden-Delfland gaat, komt geheid verbaasd weer thuis. Een route langs middeleeuwse langgerekte kavels door sloten doorsneden, water dat vaak zo raar op hoogte ligt, authentieke dorpjes én schitterende natuurgebieden. Peddelen zonder haast.

  Download hier de fietsroute Mooi Midden-Delfland

  Ga mee op pad door een historische eendenkooi

  Middenin Midden-Delfland ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Ontdek tijdens een van de excursies de schoonheid van dit historische pareltje. Onderweg vertellen de boswachters je hoe een eendenkooi werkte en waarom absolute rust nodig was in een eendenkooi.

  Kijk hier voor de excursies

  Samenwerking bio-boeren

  Onze natuurgebieden in Midden-Delfland zijn veelal weidse polders met koeien, weidevogels en bloemen. Samen met een aantal boeren werken we aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. En dat is niet gemakkelijk. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd!

  Lees hier de verhalen van de boeren
 • Erfgoed ontdekken

  Fietsroute Holland op z’n mooist, Midden-Delfland

  Kom ’n volle dag genieten van kunst en natuur! Combineer je bezoek aan het Haags Gemeentemuseum met een fietstocht.

  • 54 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de Ackerdijkse Plassen en Broekpolder

  Natuur dicht bij de stad. Als je dit gebied nog niet kent, zal deze fietsroute je zeker verrassen. Dit is boerenland waar de natuur steeds meer ruimte krijgt.

  • 61.5 km
 • Vlietlanden

  Agenda

  Varen en fotograferen op de Vlietlanden
  za 29 apr
  Varen

  Varen en fotograferen op de bloemrijke Vlietlanden

  Ga mee in de boot van de boswachter en beleef de Vlietlanden door de lens van je camera.

  Voorjaarsvaartocht over de Vlaardingse Vlietlanden
  zo 07 mei
  Varen

  Vaartocht langs de Vlietlanden bij Vlaardingen

  Het is de langste dag van het jaar en de Vlietlanden bij Vlaardingen staan in bloei! Stap aan boord van de ruime overdekte fluisterboot Andante en vaar met onze boswachter door dit bijzondere, eeuwenoude natuurgebied.

  Varen en fotograferen op de Vlietlanden
  zo 14 mei
  Varen

  Varen en fotograferen op de bloemrijke Vlietlanden

  Ga mee in de boot van de boswachter en beleef de Vlietlanden door de lens van je camera.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Vlietlanden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Vlietlanden

  Wat wij hier doen

  Groen onder druk

  Behoud van het groen tussen Rotterdam, Den Haag en Delft is niet langer vanzelfsprekend. Meer dan ooit staat deze groene long onder druk. Asfalt en beton rukken op. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.

  Help mee en word lidDoneer
  logo