Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Vlietlanden

Echte koekoeksbloemen op de Vlietlanden

Welkom in Vlietlanden

Dit laagveengebied heeft nog echt ouderwets Nederlandse natuur. Beleef de brede vaarten vanaf het water of pak de wandelroute met zicht op de bloemrijke graslandjes.

Kees Perquin

Boswachter

Meer over Vlietlanden

Over het gebied

De Vlietlanden in Midden-Delfland is een veengebied met echte ouderwetse Nederlandse natuur. Dit natte land is nooit ingepolderd, wat bijna nergens voorkomt in Nederland. De bodem is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende polders. Beleef dit stukje oer-Hollandse natuur vanaf het water.

Vlietlanden, bloemgrasland Natuurmonumenten

Laagveengebied vlakbij Rotterdam

Het gebied bestaat uit:

  • open water, met brede vaarten om op te varen
  • moerasbos, met een blauwe reigerkolonie
  • riet- en hooilandjes, met zeldzame planten en weidevogels

Bloemenzee in het voorjaar

In het voorjaar zijn de hooilandjes prachtig om langs te varen. Ze staan vol gele dotterbloem en paarse pinkster- en koekoeksbloem. Of kom wandelen. Via de wandelroute heb je prachtig zicht op de bloemen! Help mee dit prachtige landschap voor de toekomst te bewaren.

Bewoners van de Vlietlanden

In het bos broeden zo’n tachtig blauwe reigerpaartjes. Andere vogels in het natuurgebied zijn kuifeend, kievit, grutto en roofvogels als bruine kiekendief en buizerd. Een bijzondere zoogdiersoort die in de Vlietlanden voorkomt, is de noordse woelmuis. Deze bedreigde muizensoort voelt zich thuis in de waterrijke Vlietlanden.

Grutto

Grutto's strijden om territorium

Wandelen, fietsen of varen

Er is genoeg te beleven in de Vlietlanden! Zo loopt er een 17 km lange wandelroute rond de Vlietlanden. Deze gaat langs middeleeuws moeras en hedendaagse polder. De route is in te korten tot 10 km. En er loopt een fietspad langs het gebied met verschillende uitkijkpunten. Heerlijk om Midden-Delfland te ontdekken!

De vaarten rond het gebied zijn toegankelijk voor kano’s en roeiboten die je kunt huren in de omgeving, bijvoorbeeld bij Watersportcentrum Vlietland. Er zijn vaartochten waarbij de boswachter vertelt over de geschiedenis en de natuur. Hij werkt al jaren in het gebied en kan over elke plant en vogel een mooi verhaal vertellen.

Kijk in de activiteitenagenda of er vaartochten op de planning staan.

 

Vlietlanden

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Vlietlanden

Nieuws

Direct naar

Vlietlanden

Wat wij hier doen

Groen onder druk

Behoud van het groen tussen Rotterdam, Den Haag en Delft is niet langer vanzelfsprekend. Meer dan ooit staat deze groene long onder druk. Asfalt en beton rukken op. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.

Help mee en word lidDoneer