Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Vlietlanden

Echte koekoeksbloemen op de Vlietlanden

Welkom in Vlietlanden

Dit laagveengebied heeft nog echt ouderwets Nederlandse natuur. Beleef de brede vaarten vanaf het water of pak de wandelroute met zicht op de bloemrijke graslandjes.

Kees Perquin

Boswachter

Meer over Vlietlanden
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Vlietlanden in Midden-Delfland is een veengebied met echte ouderwetse Nederlandse natuur. Dit natte land is nooit ingepolderd, wat bijna nergens voorkomt in Nederland. De bodem is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende polders. Beleef dit stukje oer-Hollandse natuur vanaf het water.

  Vlietlanden, bloemgrasland Natuurmonumenten

  Laagveengebied vlakbij Rotterdam

  Het gebied bestaat uit:

  • open water, met brede vaarten om op te varen
  • moerasbos, met een blauwe reigerkolonie
  • riet- en hooilandjes, met zeldzame planten en weidevogels

  Bloemenzee in het voorjaar

  In het voorjaar zijn de hooilandjes prachtig om langs te varen. Ze staan vol gele dotterbloem en paarse pinkster- en koekoeksbloem. Of kom wandelen. Via de wandelroute heb je prachtig zicht op de bloemen! Help mee dit prachtige landschap voor de toekomst te bewaren.

  Bewoners van de Vlietlanden

  In het bos broeden zo’n tachtig blauwe reigerpaartjes. Andere vogels in het natuurgebied zijn kuifeend, kievit, grutto en roofvogels als bruine kiekendief en buizerd. Een bijzondere zoogdiersoort die in de Vlietlanden voorkomt, is de noordse woelmuis. Deze bedreigde muizensoort voelt zich thuis in de waterrijke Vlietlanden.

  Grutto

  Grutto's strijden om territorium

  Wandelen, fietsen of varen

  Er is genoeg te beleven in de Vlietlanden! Zo loopt er een 17 km lange wandelroute rond de Vlietlanden. Deze gaat langs middeleeuws moeras en hedendaagse polder. De route is in te korten tot 10 km. En er loopt een fietspad langs het gebied met verschillende uitkijkpunten. Heerlijk om Midden-Delfland te ontdekken!

  De vaarten rond het gebied zijn toegankelijk voor kano’s en roeiboten die je kunt huren in de omgeving, bijvoorbeeld bij Watersportcentrum Vlietland. Er zijn vaartochten waarbij de boswachter vertelt over de geschiedenis en de natuur. Hij werkt al jaren in het gebied en kan over elke plant en vogel een mooi verhaal vertellen.

  Kijk in de activiteitenagenda of er vaartochten op de planning staan.

   

  Ontdek Midden-Delfland op de fiets!

  Wie op de fiets door Midden-Delfland gaat, komt geheid verbaasd weer thuis. Een route langs middeleeuwse langgerekte kavels door sloten doorsneden, water dat vaak zo raar op hoogte ligt, authentieke dorpjes én schitterende natuurgebieden. Peddelen zonder haast.

  Download hier de fietsroute Mooi Midden-Delfland
 • Wandelen

  Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland

  Wandel langs de Vlietlanden en ontdek het authentieke, nooit ingepolderde boezemland in een oud laagveengebied.
  Je ziet hier vogels zoals de blauwborst, lepelaars en weidevogels.

  • 19,36 km
 • Fietsen

  Fietsroute 'Mooi Midden-Delfland' vanuit Delft

  Wie op de fiets door Midden-Delfland gaat, komt geheid verbaasd weer thuis. Want hier, te midden van de Randstad, is de horizon opeens nog open, beleef je de lente met weidevogels en kom je echt tot rust. Een route langs middeleeuwse langgerekte kavels door sloten doorsneden, ...

  • 57,03 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Vlietlanden

  Nieuws

  Direct naar

  Vlietlanden

  Wat wij hier doen

  Groen onder druk

  Behoud van het groen tussen Rotterdam, Den Haag en Delft is niet langer vanzelfsprekend. Meer dan ooit staat deze groene long onder druk. Asfalt en beton rukken op. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.

  Help mee en word lidDoneer