Natuurgebied

Vlietlanden

Bezoekersinformatie

Vlietlanden Natuurmonumenten

Welkom in Vlietlanden

Dit laagveengebied heeft nog echt ouderwets Nederlandse natuur. Beleef de brede vaarten vanaf het water (kano’s zijn ter plekke te huur) of pak de wandelroute met zicht op de bloemrijke graslandjes.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Vlietlanden

Over het gebied

De Vlietlanden in Midden-Delfland is een laagveengebied met echt ouderwets Nederlandse natuur. Het natuurgebied is nooit ingepolderd, wat bijna niet voorkomt in Nederland. Het veen is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende polders. Beleef dit stukje oer-Hollandse natuur vanaf het water. Kano’s zijn ter plekke te huur.

Laagveengebied vlakbij Rotterdam

Het gebied bestaat uit:

  • open water, met brede vaarten om op te varen
  • moerasbos, met een blauwe reigerkolonie
  • riet- en hooilandjes, met zeldzame planten en weidevogels

Bloemenzee in het voorjaar

In het voorjaar zijn de hooilandjes prachtig om langs te varen. Ze staan vol gele dotterbloem en paarse pinkster- en koekoeksbloem. Of kom wandelen. Via de wandelroute heb je prachtig zicht op de bloemen! Help mee dit prachtige landschap voor de toekomst te bewaren.

Bewoners van de Vlietlanden

In het bos broeden zo’n tachtig blauwe reiger-paartjes. Andere vogels in het natuurgebied zijn kuifeend, kievit, grutto en roofvogels als bruine kiekendief en buizerd. Een bijzondere zoogdiersoort die in de Vlietlanden voorkomt, is de noordse woelmuis. Deze bedreigde muizensoort voelt zich thuis in de waterrijke Vlietlanden.

Dreiging van de Blankenburgtunnel

Natuurmonumenten zet zich in voor het behoud van Midden-Delfland. Plannen voor de Blankenburgtunnel vormen echter een bedreiging voor dit oer-Hollandse natuurgebied en haar bijzondere bewoners. Lees meer in ons dossier Blankenburgtunnel of op Facebook.

 

Wandelen, fietsen of varen

Er is genoeg te beleven in de Vlietlanden! Zo loopt er een 17 km lange wandelroute rond de Vlietlanden. Deze gaat langs middeleeuws moeras en hedendaagse polder. De route is in te korten tot 10 km. En er loopt een fietspad langs het gebied met verschillende uitkijkpunten. Heerlijk om Midden-Delfland te ontdekken.

De vaarten rond het gebied zijn toegankelijk voor kano’s en roeiboten die je kunt huren in de omgeving. Er zijn vaartochten waarbij de boswachter vertelt over de geschiedenis en de natuur. Hij werkt al jaren in het gebied en kan over elke plant en vogel een mooi verhaal vertellen. Kijk in de activiteitenagenda.

 

Ontspanning vanachter je beeldscherm

De boswachters laten je op Instagram zien dat natuur overal en heel dichtbij kan zijn. Verbaas je over planten die tussen de stenen een weg naar het zonlicht vinden, of over de zeldzame vogels die op fietsafstand van de stad een slaapplek vinden in Midden-Delfland. Volg ons op Instagram >

Bezoekersinformatie

Toegankelijkheid

Geschikt voor rolstoelExcursieboot is aangepast voor rolstoelgebruikers.

Faciliteiten

ParkeerplaatsVlietlanden, parkeerplaats Uitspanning Vlietzicht.
Vlietlanden

Nieuws van de boswachter