Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste lepelaars gearriveerd in Quackjeswater

25 maart 2020 | Chantal van Burg

Wat later dan normaal, maar het Quackjeswater, een prachtige plas op Voorne, kleurt de laatste dagen steeds witter van de lepelaars. De vogels maken hun nesten gereed om zich vervolgens voor te bereiden op hun broedsel.

Lepelaar

Later dan normaal

Op het Quackjeswater, een prachtige plas op Voorne, broeden jaarlijks ongeveer 200 lepelaars. De kolonie behoort daarmee tot een van de grootste van ons land. Het viel boswachter Han Meerman op dat ze later waren dan voorgaande jaren. "Waarschijnlijk door de aanhoudende wind en regen van de afgelopen weken, zijn de vogels nu later dan normaal. Ook zijn ze met een kleiner aantal. Vanaf het uitkijkpunt tel ik er ongeveer 50. Ook de aalscholvers, die rond dezelfde tijd arriveren, zijn met minder."

Rijkdom aan voedsel 

Het lijkt onhandig, zo’n enorme snavel, maar die van de lepelaar is een toonbeeld van vernuft. De vogel eet bij voorkeur stekelbaarsjes en garnalen en juist daarvoor is de snavel perfect. Het menu maakt ook duidelijk dat voor de lepelaar de kier in de Haringvlietsluizen gunstig uitpakt. De opening brengt immers meer vissen en garnalen ‘naar binnen’ en verbetert hun leefomstandigheden.

Nest klaar, broeden maar

De vogels verzamelen op dit moment materialen voor hun nest. "Samen met beheervrijwilligers ben ik aan de slag geweest in het gebied met de bosmaaier. Nu zie je dat de vogels de restjes takken gebruiken voor de bouw van hun nest. Toevallig kon ik een vogel goed vastleggen vanaf het uitkijkpunt. Ik stond hier alleen in alle stilte. Bijzonder, want het zijn schuwe vogels. Vanaf het uitkijkpunt zie je nu ongeveer 50 lepelaars en een tiental nesten. Dit worden er de komende weken hopelijk meer. De lepelaars broeden van eind maart tot en met eind juli en hebben één legsel per jaar van 1 a 2 eieren. Na ongeveer 28 dagen komen de eieren uit."

Zelf de lepelaars bewonderen? Ga op ontdekking en wandel de route Voornes Duin 

 

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven