Ga direct naar inhoud
Nieuws

Reekalfjes met hulp van drone uit natuurgebied Strypemonde gered

11 juli 2019 | Chantal van Burg

Afgelopen weken organiseerden natuur- en wildbeheerders met een dronespecialist en vrijwilligers een tweetal acties om wild te verplaatsen in natuurgebied Strypemonde. Nog voordat de maaier het gebied in zou gaan, werd het wild in deze weilanden veilig verplaatst. Uiteindelijk leverden de ‘reddingsacties’ een zestal reekalfjes en een aantal egels op. Hazen die eveneens werden gesignaleerd kozen zelf het hazenpad.

reekalf Strypemonde

Bij de actie kreeg Natuurmonumenten hulp van een dronespecialist. “Met een drone voorzien van een warmtebeeldcamera kunnen we het gebied gericht afzoeken. Hoe vroeger op de dag hoe beter het contrast tussen warm en kou. De camera geeft de precieze locatie aan waar warmte in het weiland wordt gesignaleerd. Op die manier konden we met deze techniek de aanwezige dieren opsporen en verplaatsen. Door ze met plukken gras en handschoenen aan op te pakken en in de bosrand te plaatsen voorkom je het ergste. Raak ze nooit aan, mensenlucht accepteren ze namelijk niet. Moedergeit vindt aan het einde van de dag als het weer zoogtijd is, haar jong(en) door op het geluid van de kalfjes af te gaan”, aldus boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten.

Het gebied staat bekend om een gezonde populatie reeën. Samen met wildbeheer zorgt Natuurmonumenten ervoor dat reekalfjes en egels niet onnodig door het maai- en hooiwerk het leven laten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven