Wandelen

Wandelroute Voornes Duin

Wandelen

Wandelroute Voornes Duin

Wandel door het afwisselende duingebied van Voornes Duin. Door duinvalleien vol bloemen, een nat oerbos, over het strand, langs bloemrijke weides en meren vol vogels. Onderweg kom je diverse uitkijkpunten tegen waar je op je gemak van de uitzichten en de natuur kunt genieten.

Voornes Duin ligt bij Rockanje, op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten. Het is één van de duingebieden van West-Europa met de meeste planten- en diersoorten.

Rockanje is een klein half uur rijden met de auto vanaf Rotterdam. Je kunt ook de metro en bus (lijnen 403 en 404) nemen.

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats ingang Waterbos. Na het klaphek is de route aangegeven met groene palen. Deze gaat later over in rood/gele palen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Duindoorn

In de herfst verschijnen er oranje bessen, waar lijsters dol op zijn.

Routebeschrijving
Op de route nader je een kruispunt waar een paaltje staat met een gele pijl naar links. Volg deze route. 
Ga na het klaphek rechts het koeiengebied in.

Ga bij routepaal 31 rechtsaf het strand op.

Zuurbes
Duindoorn

2Hinderplaat

In het verleden lag er parallel aan het strand een vaargeul, die de vissers van Goedereede en Stellendam gebruikten. Nu ligt er de Hinderplaat, een lange, groeiende zandbank die zich langzaam richting het strand verplaatst. Bij laag water zoeken duizenden vogels naar wormen, schelpdieren en krabbetjes op de Hinderplaat. Pak je verrekijker en zoek naast vogels ook naar zeehonden die liggen te rusten.

Zeehonden
Hinderplaat

3Bunkers

Achter de branding liggen resten van enkele bunkers. In de Tweede Wereldoorlog lag daar de zeewering. Door afslag ligt die nu honderden meters landinwaarts.

Routebeschrijving
Vervolg je weg over het strand. Na ongeveer 1 kilometer steek je rechtsaf de duinovergang over. Houd vervolgens rechts aan zodat je weer op het wandelpad uitkomt. Bij routepaal 31 ga je linksaf.

Bunkers
Bunkers

4Schapenwei

Schapen lopen er niet meer. Daarom maaien boswachter en vrijwilligers de duinvallei een keer per jaar met speciale machines. Zij zorgen ervoor dat de vallei open blijft. Ook het maaisel voeren zij af. Dit zorgt voor verschraling van de bodem en een rijkere flora en fauna. Zo kun je hier in het voorjaar genieten van bijzondere planten als teer guichelheil, moersaskartelblad en parnassia.

Routebeschrijving
Ga bij routepaal 31 naar rechts en volg de borden ‘uitgang Kreekpad’. Houd na het hek links aan en volg de witte route ‘uitkijkpunt Breede Water’.

Schapenwei
Schapenwei

5Breede Water

Bergeend, kuifeend, tafeleend, slobeend, brilduiker, wintertaling. Je kunt ze allemaal zien vanaf het uitkijkpunt over het Breede Water, een groot duinmeer.

Routebeschrijving
Ga bij routepaal 54 links en volg ‘uitgang Tennellaplas’.
Bij routepaal 71 ga je rechts en houd je de rode route rechts aan. Na het bord ‘Strypemonde’ ga je rechts het landgoed op en volg je de geel/rode palen.

6Boksbomen

Langs het pad staat een groepje sequoia’s, die hier ooit zijn aangeplant op landgoed Strypemonde. Ze worden ook wel boksbomen genoemd vanwege hun zachte bast. Probeer maar eens.

Het landgoed dankt zijn naam aan de monding van de Strype, een kreek die ooit in zee uitmondde. Het verhaal gaat dat Gentse monniken in de middeleeuwen zijn opgeroepen door de Heer van Voorne om de kreek af te dammen. Uiteindelijk kwamen zij in 1231 tot de ontdekking dat het hun niet lukte en gaven ze de opdracht terug. De Sint Pietersdijk, waar je overheen loopt, is indertijd door de bevolking op eigen gezag aangelegd, omdat de polderbeheerders niet snel genoeg in actie kwamen na de overstromingsramp van 1570. (Bron: de heer A.H.J. Freijsen)

7Vogelwei

Vanaf het uitkijkpunt heb je een mooi zicht op de Vogelwei, een bloemrijke wei in het bos. Rechts in de Italiaanse populieren zie je bollen van de maretak.

Routebeschrijving
Na het huis (Kreekpad 7) op de hoek van de T-splitsing ga je rechtsaf en volg je ‘Breede Water’.

Vogelwei
Vogelwei

8Wonderboom

Een wel heel bijzondere zwarte populier. Hij groeit alle kanten op en doet met al z’n tentakels aan een gigantische octopus denken.

Routebeschrijving
Ga linksaf het hek door. Houd vervolgens links aan en vervolg je weg langs het hek om na zo’n 250 meter rechtsaf het pad naar de Wonderboom in te slaan.

Op de kruising na de Wonderboom rechtdoor.

Wonderboom
Wonderboom

9Grijze duinen

Hier is het duinzand grijzer dan langs het strand; daar liggen de witte duinen. De grijze duinen zijn voor een deel begroeid met grassen, kruiden, mossen en veel plantensoorten. Ook de duindoorn kom je hier tegen. De Schotse hooglanders voorkomen dat deze duinen dichtgroeien.

Grijze duinen
Grijze duinen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.