Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Voornes Duin

Wandelen

Wandelroute Voornes Duin

Wandel door het afwisselende duingebied van Voornes Duin. Door duinvalleien vol bloemen, een nat oerbos, over het strand, langs bloemrijke weides en meren vol vogels. Onderweg kom je diverse uitkijkpunten tegen waar je op je gemak van de uitzichten en de natuur kunt genieten.

Voornes Duin ligt bij Rockanje, op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten. Het is één van de duingebieden van West-Europa met de meeste planten- en diersoorten.

Rockanje is een klein half uur rijden met de auto vanaf Rotterdam. Je kunt ook de metro en bus (lijnen 403 en 404) nemen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Zuurbes

In voorjaar en zomer heeft deze struik trossen met kleine, gele bloemen. In de herfst verschijnen er rode bessen, waar pestvogels dol op zijn.

2Hinderplaat

In het verleden lag er parallel aan het strand een vaargeul, die de vissers van Goedereede en Stellendam gebruikten. Nu ligt er de Hinderplaat, een lange, groeiende zandbank die zich langzaam richting het strand verplaatst.

Zeehonden
Hinderplaat

3Bunkers

Achter de branding liggen resten van enkele bunkers. In de Tweede Wereldoorlog lag daar de zeewering. Door afslag ligt die nu honderden meters landinwaarts.

Bunkers
Bunkers

4Schapenwei

Schapen lopen er niet meer. Daarom maaien boswachter en vrijwilligers de duinvallei een keer per jaar met speciale machines.

Schapenwei
Schapenwei

5Breede Water

Bergeend, kuifeend, tafeleend, slobeend, brilduiker, wintertaling. Je kunt ze allemaal zien op de uitkijkpunt over het Breede Water, een groot duinmeer.

6Boksbomen

Langs het pad staat een groepje sequoia’s, die hier ooit zijn aangeplant op landgoed Strypemonde. Ze worden ook wel boksbomen genoemd vanwege hun zachte bast. Probeer maar eens.

7Vogelwei

Vanaf het uitkijkpunt heb je een mooi zicht op de Vogelwei, een bloemrijke wei in het bos. Rechts in de Italiaanse populieren zie je bollen van de maretak.

Vogelwei
Vogelwei

8Wonderboom

Een wel heel bijzondere zwarte populier. Hij groeit alle kanten op en doet met al z’n tentakels aan een gigantische octopus denken.

Wonderboom
Wonderboom

9Grijze duinen

Hier is het duinzand grijzer dan langs het strand; daar liggen de witte duinen. De grijze duinen zijn voor een deel begroeid met grassen, kruiden, mossen en veel plantensoorten. Ook de duindoorn kom je hier tegen. De Schotse hooglanders voorkomen dat deze duinen dichtgroeien.

Duindoorn
Grijze duinen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.