Wandelen

Ommetje De Marel - Waalenburg Texel

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Ommetje De Marel - Waalenburg Texel

Ontdek de schoonheid en veelzijdigheid van polder Waalenburg.

Je maakt een ommetje door polder Waalenburg met zijn bontgekleurde weilanden. Onderweg ontdek je de historische elementen van de polder. In het voorjaar en de zomer kun je genieten van het concert van de veldleeuwerik en schieten de zeldzame orchideeën de grond uit. In de herfst en winter barst het van de trekvogels, de smienten, slob- en bergeenden dobberen in de randsloot. Grote groepen wulpen, spreeuwen en ganzen rusten in de weides. 

De route is gemarkeerd met witte pijlen. Volg deze route met onze route-app.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Natuurcentrum De Marel
  • Nieuwlanderweg 38, 1793 EV De Waal (NH)
  • 0222 316 249
  • [email protected]
  • Texel, Parkeerplaats VeerhavenRoutebeschrijving

    Vanaf hier naar Natuurcentrum De Marel: Vanaf de veerhaven volg je de Pontweg (N501) richting De Koog, sla bij de 2e rotonde rechtsaf de Akenbuurtsweg op. Volg deze weg en sla na 4,5 km rechtsaf het doodlopende straatje in richting Natuurcentrum De Marel.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Start ommetje

Volg de witte pijltjes.

Onderweg vertelt de boswachter je over de meest bijzondere plekken in waddenpolder Waalenburg.

2Kijk om je heen

Je staat hier tussen twee meertjes. Deze meertjes zijn tijdens de bouw van Natuurcentrum De Marel aangelegd. De vaste gevleugelde bezoekertjes van Waalenburg kunnen hier heerlijk vertoeven. Speur goed de watertjes af. Welke vogels hoor en zie jij hier allemaal?

3Paardenpaadje

Je komt nu op de oude Motweg, een historisch stukje Texel. Vroeger was dit de verbindingsweg door Waalenburg, een echt paardenpad. De paarden liepen over de steentjes in het midden en de wielen van de kar in het karrenspoor ernaast. Dit soort paardenpaden komen op een paar plekken op Texel nog voor. In dit geval liggen er betonplaten naast zodat ook rolstoelgebruikers hier van de polder kunnen genieten.

De route gaat linksaf. Maar als je nog even van een rustig natuurbeleefmoment wilt genieten, ga dan even rechtsaf tot het einde van het paardenpad. Daar staat een bank.

Paardenpaadje
Paardenpaadje

4Uniek oud perceel vol verrassingen

In het voorjaar ruik je hier de toffee-achtige geur van reukgras, ook wel toffeegras genoemd. Hier en daar een narcis, dit zijn overgebleven bollen vanuit de vroegere landbouw. Zie je gras met witte haartjes, dan heb je veldbies gevonden. Elk seizoen andere geuren en kleuren.

De weilanden zijn voorzien van greppels, deze zijn aangelegd voor de afvoer van regenwater en zorgen voor een goede schuilplek voor weidevogels. In en rond de greppels is de grond natter, dus hier vind je andere planten dan op hogere delen. 

De polder heeft hier veel hoogteverschillen. In de lagere stukken staan in de lente veel orchideeën.

5Zwerfkeien

Tijdens graafwerkzaamheden van de randsloot in 2019 zijn deze 2 mega zwerfkeien tevoorschijn gekomen. Deze keien zijn waarschijnlijk wel 500 miljoen jaar oud en zijn in de ijstijd met gletsjers naar Texel gekomen. Er zaten heel veel zeepokken op de keien, dit geeft aan dat vroeger de zee stroomde op de plek van de vondst.

6Weids uitzicht over de polder

Aangekomen bij het uitzichtpunt van de Hertenkamp overzie je de weidse polder Waalenburg. Geniet hier van de rust die de polder uitstraalt. Op de voorgrond loopt de nieuwe randsloot, die dient als waterafvoer van het achterliggende gebied. Laat je verrassen door alle vogelgeluiden!

Neem dezelfde route terug door de Hertenkamp naar De Marel. 

 

 

7Hertenkamp

Tot 1963 stond hier een boerderij De Hertenkamp. Door blikseminslag is de boerderij in brand gevlogen en verloren gegaan. De Hertenkamp is een apart stukje Texelse natuur. Als je goed kijkt zie je hier uitlopers van de duinen omsloten door een boomsingel. 

De Hertenkamp
Hertenkamp

8Ruigendijk

Polder Waalenburg was vroeger een kwelder, dit is nog steeds terug te zien aan de oude kreken. Texel was tot 1645 de helft kleiner. De zee stroomde tot aan waar je nu staat. Totdat de bouw van de Ruigendijk de polder omsloot en beschermde tegen de woeste zee.

Stel je eens voor hoe Texel eruit gezien heeft..

 

9Tuunwoallen

Echt Texels zijn de tuinwallen; op sien Tessels 'tuunwoallen'. De wal waar je nu tussendoor loopt. Deze karakteristieke landafscheidingen bestaan uit opeengestapelde graszoden en zorgden er vroeger voor dat het vee het land van de buurman niet kon bereiken. Deze tuinwallen zijn ook van groot belang voor bijzondere plantensoorten en veel insecten.

 

10Finish

Dit is het einde van het ommetje. We hopen dat je genoten hebt.

Kom je nog even binnen voor een lekker kopje koffie? Laat je informeren welke gebieden aan de Vogelboulevard goed te bereiken zijn met de auto. Veel broedende vogels zijn vanuit de auto goed te zien. 

 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.