Wandelen

Route van OERRR - Op avontuur in het Waterloopbos

Wandelen

Route van OERRR - Op avontuur in het Waterloopbos

Deze wandelroute is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar. Door middel van leuke weetjes en opdrachten komen ze meer te weten over de natuur en de geschiedenis van het Waterloopbos. In dit groene rijksmonument liggen de schaalmodellen van nog ruim dertig waterwerken verborgen. Nederlandse ingenieurs hebben hier jarenlang allerlei proeven gedaan om zo steeds beter te leren werken met water.

Om deze avonturenroute te lopen, volg je in het Waterloopbos de witte routepijltjes van de havenroute. Onderweg zie je blauwe 'route van OERRR' bordjes staan met daarop een nummer. Deze nummers verwijzen naar de nummers in de OERRR-opdrachtenwaaier. Deze kleurrijke opdrachtenwaaier met 17 opdrachten is verkrijgbaar in Paviljoen Het ProefLab//.

OERRR-lid: 3,50 euro
Niet OERRR-lid: 5,00 euro

Struin over spannende bospaadjes in het oudste bos van Flevoland en ontdek wat onderzoekers vroeger in dit bos deden! Hieronder een tipje van de sluier...

De route

 Startpunt

1Waterproef

Groot hè? In dit 'gebouw' maakte men vroeger golven van wel 2,5 meter hoog. Onderzoekers stonden dan te kijken en schreven op wat ze zagen. Het hielp hen om te bepalen hoe je het beste een dijk of stormvloedkering kon bouwen. Een stormvloedkering moet – net als een dijk - voorkomen dat bij storm en hoog water het land overstroomt. Op die manier lopen de mensen geen gevaar. Nederland heeft nog steeds stormvloedkeringen om mensen tegen het water te beschermen. Een van de belangrijkste ligt in Zeeland: de Oosterscheldekering. Die waterkering is hier getest! 

Deltawerk in Waterloopbos
Waterproef

2Klimmen en springen

Hier aan het begin van het bos liggen veel oude boomstronken. Durf jij er op te klimmen of er overheen te lopen? Of ga je liever slootje springen? Iets verderop langs het verharde pad kan je aan de rechterkant over een greppeltje springen. Wie springt er het verst? En kan jij de overkant van alle bruggetjes langs deze wandelroute bereiken zonder de grond aan te raken?

Klimmen en klauteren in Waterloopbos - Oerrr
Klimmen en springen

3Waterrijk

Rijksmonument Waterloopbos | Maasvlakte centrale
Waterrijk

4Heel veel verschillen

ING Wilde Buiten Dagen
Heel veel verschillen

5Lekker rennen!

6Bijzondere soorten

Volop zeldzame tongvarens in het Waterloopbos
Bijzondere soorten

7Tegels, tegels en nog eens tegels

Betontegels in het Waterloopbos: een unieke historie
Tegels, tegels en nog eens tegels

8Spierbundels

9Waterstanden opmeten

Sla hier rechts af (ga dus even van het betonpad af) en blijf het bospad volgen langs het water. Na een meter of 20 kom je bij een grote en mooie stuw. Zo’n stuw noem je een “Romijnstuw”, bedacht door meneer Romijn in Indonesië. Met deze stuw kan je precies zoveel water doorlaten als je wilt. Wat denk jij: staat het water aan beide kanten van de stuw even hoog? Zoek een lange stok en meet aan beide kanten van de stuw hoe hoog het water is. Aan welke kant staat het water hoger?

Loop terug naar het hoofdpad of volg het pad langs het water. Wanneer je weer op het betonnen hoofdpad bent, vervolg je de route.

10Vreemde grond

Keileem - bijzondere bodem in Waterloopbos
Vreemde grond

11Verstopt

12Hoor wie klopt daar ...

paddenstoelen kijken
Hoor wie klopt daar ...

13Sitkasparren

14Wereldreis

Welkom in Afrika! Je was tijdens deze wandeling al in Rotterdam en Denemarken, je gaat nog naar Bangkok en nu sta je aan het begin van een grote houten vlonder. Deze vlonder gaat dwars door een proefmodel waarin ooit een belangrijke haven van Libië is nagebouwd.

Ga in het midden van de vlonder (waar hij ook wat breder is) eens op je buik op de vlonder liggen en kijk eens goed in het water. Kan jij een aantal dieren vinden die hier op of in het water leven? Grijp ook eens een klein beetje kroos uit het water. Hoeveel worteltjes zitten er aan elk blaadje? Geldt dat voor alle blaadjes?

De haven van Libie in het Waterloopbos
Wereldreis

15Nachtdieren

vleermuis
Nachtdieren
Bangkok
Nachtdieren

16Blote voeten

Voel op je eigen blotevoetenpad
Blote voeten

17Watersafari

Speurtocht naar waterbeestjes - Zwanenwater
Watersafari
Waterloopbos

Wat wij hier doen

Ontwikkelagenda Waterloopbos

Natuurmonumenten heeft een plan gemaakt voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het Waterloopbos. Een plek waar onze geschiedenis levend wordt gehouden en de natuur de ruimte krijgt. De komende tien jaar willen we tien modellen restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de Libische oliehaven. Voor kinderen komt er een groot waterspeelmodel en het model Deltagoot wordt een kunstwerk van meer dan 200 meter lang

Benieuwd naar het plan? Lees het hier.
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.